Mersin Tabip Odası olarak içme ve kullanma suyu konusundaki görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmak üzere bugün (14.08.2012) Tabip Odası’nda bir basın açıklaması yaptık. Açıklamaya Oda başkanımız Uz. Dr. Galip Kırıcı, Genel Sekreter Dr. Mehmet Antmen, TTB Merkez Konsey Delegeleri Doç. Dr. C. Tayyar Şaşmaz, Dr. Ö. Özkan Özdemir ve TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Uz. Dr. İ. Tufan Ünal katıldılar.
14.08.2012
SAĞLIĞIMIZ İÇİN SAĞLIKLI SU İÇELİM
Değerli basın mensupları,
Hepinizin bildiği gibi, Sağlık Bakanlığı’nın bazı damacana suları kirli bulması üzerine, son günlerde içme ve kullanma suyu gündemi meşgul etmektedir. Bu da halkımızda su içme konusunda tereddütler yaratmaktadır. Sağlıklı içme ve kullanma suyu sağlıklı bir yaşam ve toplum sağlığı için olmazsa olmazdır. Bu nedenle Mersin Tabip Odası olarak içme ve kullanma suyu konusundaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
İçme ve Kullanma Suyu Farklı Niteliklere Sahip Sular Değildir!
Sağlıklı su; içinde mikroorganizma ve toksik madde içermeyen, vücudumuz için gerekli mineralleri içeren (kalsiyum, fosfor, flor vb) renksiz, kokusuz ve berrak görünümde olan su olarak tanımlanmaktadır. Sağlığımız için hem içme hem de kullanma suyunun (yemek, banyo, temizlik vb) sağlıklı olması gerekir. Sadece içme suyunun sağlıklı olması yetmez, kullanma suyunun da sağlıklı olması gerekmektedir. Bugün su üzerinden para kazanmak için bilerek ya da bilmeyerek “Sadece içme suyunun sağlıklı olması yeterlidir” şeklinde yapılan reklamlar kamuoyunu yanıltmakta ve insanları özel su şirketlerinin eline düşürmektedir.
Toplumun Sağlıklı Su İhtiyacı Kamu Tarafından Sağlanmak Zorundadır!
Kentsel bölgede yaşayan kişiler günlük ortalama
Mersin’in Şebeke Suyu Sağlıklıdır, Damacana Değil Şebeke Suyu Tüketelim!
Mersin Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu tarafından 12.10.2010 tarihinde Mersin’e şebeke suyu sağlayan Berdan Su İşletmesi yerinde incelenmiştir. Bu inceleme sonrasında Mersin’in şebeke suyunun sağlıklı olduğu rapor edilmiştir. Son bir yıldır Mersin şebeke suyundan yapılan bakteriyolojik ve kimyasal tetkiklerde de şebeke suyunun sağlıklı olduğu bildirilmektedir. Bu değerlendirmeler sonrasında, musluğumuzdan akan şebeke suyunu güvenle tüketebiliriz.
Damacana ve Damacanada Satılan Su Ne Kadar Sağlıklı?
Her geçen gün damacana su pazarına yeni bir marka ve firma eklenmektedir. Yapılan reklamlarla vatandaşımız damacana su tüketmeye yönlendirilmektedir. Hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir su pazarı bulunmamakta olup, sadece kişilerin kısa süreli su ihtiyacını karşılayan şişe suları bulunmaktadır.
Suyu taşımak için kullanılan damacanaların yapımında BİSTEROL-A denen bir madde kullanılmaktadır. Bu madde özellikle güneş ışınlarıyla temas ettiğinde suya karışabilmektedir. Damacana tekrar tekrar kullanıldıkça ve eskidikçe bu karışım daha da fazla olmaktadır. Suya karışan bu Bisterol-A maddesi; insanlarda ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir. Bu sorunlardan bazıları: Üreme ve cinsel sorunlar, diabet, kalp hastalıkları ve kanser.
Diğer taraftan, damacanaların taşınması ve evlerimize ulaştırılmasında da bazı sorunlar görülmektedir. Ev veya işyerlerine getirilen damacanalar su sebillerine takılırken hijyen kurallarına yeterince uyulmamaktadır. Damacanaların kapak kısmı bıçak ile kesilerek sebillere yerleştirilmektedir. Bu şekilde damacanayı sebile takan kişinin elindeki mikrop suyu kirletebilmektedir.
İkinci Bir Sorun Su Arıtma Cihazları?
Damacanaya alternatif olarak sunulan su arıtma cihazları halk sağlığı açısından külliyen zararlıdır. Çünkü çeşmeden akan suyu “kirli diye” bir daha arıtıyor. İçindeki yararlı ve vücut için gerekli mineralleri (demir, kalsiyum, çinko, lityum, bakır, magnezyum, flor,vb) yok ediyor.Vücudu,sağlıklı yaşam için hayati önemi olan eser elementlerden yoksun bırakıyor. Öte yandan çok kısa sürede kullanılan filtreler, ne kadar temizlenirse temizlensin mutlaka enfekte oluyor, yani mikroorganizmaları su ile bize aktarıyor. Bu cihazların yaptığı suyun sertliğini azaltmak. Bu konuda da şunu söyleyebiliriz; “Sert su yumuşak damar, yumuşak su sert damar” (sert damar: koroner ateroskleroz). Yani bu cihazlar, kullanan bireylerde koroner arter hastalığı riskini arttırabilir.
Sonuç olarak,
Yerel yönetimler toplumun ihtiyaç duyduğu sağlıklı içme ve kullanma suyunu hem sağlamak hem de evlerimize kadar şebeke hattıyla ulaştırmak zorundadır. Bu sorumluluğu yerine getiremeyen yerel yönetimlerden “Sağlıklı su içme hakkımızı yerine getirmeleri için” vatandaşlık sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Nerede nasıl doldurulduğu ve nasıl denetlendiği belli olmayan, sağlık için tehdit edici bisferol-A gibi madde içeren, damacana sularını içmek ve su arıtma cihazlarını kullanmak zorunda değiliz. Mersin’in şebeke suyu sağlıklı olup, içme ve kullanma suyu olarak kullanabiliriz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur…
Mersin Tabip Odası