MERSİN TABİP ODASI HEKİM MECLİSİ İLKELERİ
BİRİNCİ KISIM
HEKİM MECLİSİ
TANIM
Madde 1: Hekim Meclisi, Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun bir danışma organıdır. Tabip Odası’nın ana politikalarını belirlemeye ve Yönetim Kurulu’nun aldığı kararların uygulanmasına yardımcı olur. Hekim Meclisinin kararları tavsiye niteliğindedir.
AMAÇ
Madde 2: Hekim Meclisinin amacı; ilimizdeki sağlık sorunlarının tespiti, Mersin Tabip Odası sağlık politikalarının belirlenmesi ve Mersin Tabip Odası ile hekimler arasında iletişimin sağlanmasıdır.
HEKİM MECLİSİNİN OLUŞTURULMASI
Madde 3: Hekim Meclisinin üye sayısı, Mersin Merkez ve ilçelerde çalışan uzman/pratisyen hekim sayısı ve bölgenin coğrafi koşullarına göre Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Meclis üyeliği gönüllülük esasına dayanır. Bir ilçe için, belirlenen sayıdan fazla adayının başvurması halinde o ilçede seçim yapılır. Seçim esaslarını ve yöntemini Yönetim Kurulu belirler. Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Hekim Meclisi’nin doğal üyeleridir. Bir kurum ya da ilçedeki Hekim Meclisi Üyesi aynı zamanda Tabip Odası Temsilcisi olarak seçilmiş olur. Bir kurumda birden fazla Hekim Meclisi üyesi bulunması durumunda üyeler kendi aralarında bir “kurum temsilcisi” seçerler. Ayrıca bir ilçedeki temsilciler kendi aralarında bir “ilçe temsilcisi” seçerler.
Madde 4: Hekim Meclisi üyeleri Mersin Tabip Odası’nın seçimli genel kurulundan sonra en çok üç ay içinde yeniden seçilmelidir. Önceki temsilciler yeniden aday olabilirler, yeni meclis üyeleri görevine başlayana kadar önceki üyeler görevlerine devam ederler.
HEKİM MECLİSİ DİVANI
Madde 5: Hekim Meclisi, ilk toplantısında beş kişiden oluşan bir divan seçer. Boşalma durumunda ya da Hekim Meclisinin üçte iki çoğunluğunun kararı ile ilgili seçim yenilenir.
Madde 6: Divan, ilk toplantısında kendi içinde bir başkan ve bir sekreter seçer.
Madde 7: Divan, Hekim Meclisi toplantılarının gündemini hazırlar. Hekim Meclisini toplantıya çağırır ve toplantıyı yönetir. Kararlarını yönetim kuruluna yazılı olarak bildirir ve alınan kararların takibini yapar.
Madde 8: Hekim Meclisi iki ayda bir toplanır, Divanın gerekli görmesi halinde daha sık toplanabilir.
Madde 9: Yönetim Kurulu kararları Hekim Meclisi üyelerine elektronik posta ile gönderilir.
Madde 10:
a) Divana görüşülmek üzere sunulan her belge, rapor, yazı vb. Hekim Meclisi adına divan başkanlığı tarafından korunur.
b) Hekim Meclisi toplantılarının tutanakları Divan tarafından tutulur, karar ve görüşler yazılı hale getirilir.
c) Hekim Meclisinin tutanakları bütün hekimlere her zaman açıktır.
İKİNCİ KISIM
HEKİM MECLİSİ’NİN İŞLEYİŞİ
KATILIM VE YOKLAMA
Madde 11: Hekim Meclisi toplantıları isteyen tüm hekimlere açıktır. Ancak oylamaya yalnızca Hekim Meclisi üyeleri katılabilir. Divan gerekli gördüğü durumlarda Hekim Meclisi’ne bilgi vermek üzere Mersin Tabip Odası’na üye olmayan kişileri toplantıya çağırır.
Madde 12: Hekim Meclisi’ne katılımın değerlendirilmesi açısından devamın belirlenmesi şarttır. Bunun için toplantı başında Divan başkanlığı tarafından yoklama yapılır. Toplantıya katılanlar Divan üyeleri tarafından tutanakla saptanır.
GÜNDEM
Madde 13: Toplantının gündemi divan tarafından hazırlanır. Herhangi bir gündem önerisi olan üye, toplantı tarihinden bir gün öncesine kadar önerisini yazılı veya sözel olarak Divan Sekreterine bildirir. Öneri Divan tarafından değerlendirilir. Toplantıya başlarken gündem üyelerin dikkatine sunulur ve oylandıktan sonra kabul edilir.
TOPLANTI DÜZENİ
Madde 14:
a) Hekim Meclisi toplantıları Divan Başkanı tarafından yönetilir.
b) Hekim Meclisi gündemi üzerinde yalnız Hekim Meclisi üyelerinin söz hakkı bulunur. Ancak gündemin görüşülmesi sırası ve sonrasında Hekim Meclisi dışındaki kişilere de söz hakkı verilebilir.
c) Konuşmaların süresi gündemin yoğunluğuna göre divan tarafından belirlenir.
d) Gündem maddeleri, ilgili kurul, komisyon ya da öneriyi getiren üyenin sunuşları ile tartışmaya açılır. Sunuş süresi en fazla on dakika olup, sürenin uzatılmasına Divan Başkanlığı karar verir.
e) Yöntem (usul) hakkında söz isteği Divan Başkanlığına sunulur. Divan Başkanı bu isteği derhal değerlendirir ve uygun görür ise üç dakika söz verir.
OYLAMA
Madde 15:
a) Hekim Meclis’inde oylama aksi belirtilmedikçe açık olarak el kaldırma yöntemi ile yapılır.
b) Gizli oylama önerisi Divan Başkanınca oya sunulur, kabul edilmesi durumunda “Mersin Tabip Odası” mühürlü kâğıtlara Evet – Hayır – Çekimser yazarak görüş bildirilmesi ile yapılır.
c) Oylama eşit sonuçlandığında söz konusu madde üzerinde tartışmaya devam edilir.
Madde 16: Karar alınması için seçilmiş temsilcilerin %25’inin toplantıya katılmış olması şarttır. Karar katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
HEKİM MECLİSİ ÜYESİ
TANIM
Madde 17: Hekim Meclisi Üyesi, yukarıda belirtilen esaslara göre merkez ve ilçelerden seçilen hekimdir.
GÖREVLERİ
Madde 18: Hekim Meclisi Üyesinin görevleri şunlardır.
a) Hekim Meclisi toplantısına katılmak.
b) Çalıştığı kurum ve ilçede hekimlerle düzenli (en az iki ayda bir) toplantılar yapmak, hekimlerin sorunlarını çözümlemek üzere yöneticilere iletmek, gerektiğinde konuyu Hekim Meclisi’ne ve Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu’na iletmek. Odanın gündemindeki konuları hekimlere aktarmak ve tartışmak. Genel hekimlik ve sağlık ortamına ilişkin görüşleri Hekim Meclisi’ne taşımak.
c) Hekimlerin herhangi bir mağduriyetinde ilk başvuruyu kabul etmek ve bunu Hekim Meclisi’ne, Yönetim Kurulu’na götürmek.
d) Hekimlik mesleğinin denetlenmesinde görev almak.
e) Her ilçede Hekim Meclisi üyelerinin önereceği bir ya da birkaç yere pano asmak, bu panolar aracılığı ile Tabip Odası çalışmalarını duyurmak.
ÖZENDİRME
Madde 19:
a) Hekim Meclisi Üyesinin toplantı günü belli saatlerde izinli sayılması için Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından konunun tarafları nezdinde girişimlerde bulunulur.
b) Hekim Meclisi Üyesinin faaliyeti için yapacağı yol masrafları, belgelenmek koşuluyla Oda tarafından karşılanır.
HEKİM MECLİSİ ÜYELİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ
Madde 20: İlçenin kendi meclis üyesini geri çağırma hakkı vardır. Bir üyenin geri çağrılmasının koşulları şunlardır.
a) İlçede çalışan hekimlerin en az dörtte birinin imzası ile Divan Başkanlığına başvurulur.
b) Başvurunun ilgili üyeye bildirilmesinden sonra en geç on gün içinde Hekim Meclisinde oylama yapılır. Oylamaya geri çağırılması istenen üye katılmaz.
c) Oylama kapalı oy/açık sayım ilkesine göre yapılır. Sonuç seçime katılanların oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği durumunda üye görevinde kalır.
d) Üyenin görevinde kalması durumunda aynı üye hakkında yeni bir oylama istenebilmesi için oylama tarihinden itibaren en az altı ay geçmesi gerekir.
e) Üyenin geri çağrılması durumunda varsa yedek üyelerden ilk sıradaki hemen göreve başlar. Yedek üyenin bulunmaması durumunda yukarıda belirtilen esaslara göre yeniden seçim yapılır.
f) Herhangi bir üyenin yazılı mazeret bildirmeksizin üç kez Hekim Meclisi toplantısına katılmaması durumunda Divan önerisi ile Hekim Meclisi tarafından üyeliği sona erdirilir.
DÖRDÜNCÜ KISIM
HEKİM MECLİSİ İLKELERİ DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 21: Hekim meclisi ilkeleri değişikliği önerisi hekim meclisi toplam üye sayısının üçte biri tarafından yazılı olarak verilir. Hekim Meclisi toplam üye sayısının, üçte ikisi tarafından kabul edildiğinde Yönetim Kuruluna sunulur.
YÜRÜRLÜK ve YÜRÜTME
Madde 22: Mersin Tabip Odası Hekim Meclisi İlkeleri 07 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girer ve ilkeleri Tabip Odası Yönetim Kurulu yürütür.