01 Eylül 2009
BASIN AÇIKLAMASI
Sözde “Tam Gün” Yasa Tasarısı Halkın ve Hekimlerin Sağlığını Bozacak!
“Üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” son aşamaya gelmiş olup Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeyi beklemektedir. Tasarı SÖZDE, hekimlere birden fazla yerde ve uzun sure çalışmaya ihtiyaç duymadan yaşanabilir bir ücret verilmesi ve halkın sağlığa ulaşımının kolaylaştırılması gerekçeleriyle sunulmuştur.
Mevcut yöneticiler her zamanki ustalıkları ile pembe bir kâğıt üzerine, süslü harflerle yeni bir felaket senaryosu yazmışlardır. Üstelik yine her zaman olduğu gibi kulağa hoş gelen kelimeler kullanarak sanki çok iyi şeyler yapıyorlarmış gibi göstermeye çalışmaktadırlar. Bu tasarının büyük resimdeki yeri incelendiğinde ve satır araları okunduğunda aslında yapılan işin Hükümetin yönetim anlayışı ve diğer uygulamaları ile uyumlu olduğu ve bir planın parçası olduğu kolayca anlaşılacaktır. Bu plan veya büyük resim hepimizin yakından tanıdığı Büyük Ortadoğu Projesidir. Projenin bir gereği olarak diğer tüm alanlar gibi sağlık da özelleştirilecek ve ulus ötesi emperyalist güçlerin nemalanması sağlanacaktır. Aile Hekimliği uygulaması ile başlayan süreci sözde tam gün yasa tasarısı takip etmiş olup ardından Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısının uygulamaya konması planlanmaktadır. İşin vahim tarafı sağlık alanında canı pahasına çalışan ve tasarıların halkı ve hekimleri ne kadar kötü etkileyeceğini çok iyi gören hekimlerin meslek örgütü, sürecin dışında bırakılmış ve yapılan uyarılar dikkate alınmamıştır. Buna rağmen Mersin Tabip Odası sağlık alanındaki her türlü gelişmeyi yakından takip ederek ve satır aralarını da okuyarak üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirmeyi bir görev olarak sürdürmeye devam edecektir.
Mersin Tabip Odası, koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan bir sistem içinde; hekimlere emeklerinin karşılığı olan ve emekliliğe yansıyan bir gelir sağlanması koşulu ile “tam süre çalışma”yı öteden beri desteklemektedir. Ancak adına sözde “Tam Gün Çalışma Yasası” denilen fakat halkımızın ve hekimlerin yararına olmayan bu tasarıyı NET OLARAK REDDEDİYORUZ. Tasarıya ilişkin yorum ve eleştirilerimiz şu şekildedir:
1- Bu tasarı ile çalışanların sağlığı bozulacak, özlük hakları kaybolacak ve verilen hizmetin niteliği azalacaktır.
2- Taslak maaş iyileştirmelerini döner sermaye gelirlerine bağlamaktadır, ancak pek çok hastanede döner sermaye gelirlerinde ciddi sorunlar olduğundan pratik olarak hekim maaşlarında hiçbir iyileştirme yapılamayacaktır.
3- Döner sermaye geliri olmayan veya kaliteli sağlık hizmeti sunabilme adına zarar etmeyi göze alan kurumlarda çalışan hekimler açlık sınırının altında bir gelirle tek işe mahkûm edilecektir.
4- Piyasa koşullarında iyice yıpranmış olan mesleki değerlerimiz, performans ödeme sistemi ile “ne kadar tetkik/ameliyat o kadar kazanç” anlayışıyla iyice tükenecektir.
5- İnsanca yaşayacak bir temel ücrete yönelik düzenleme yapmak yerine işletmeye dönüştürülen hastanelerden “performans” adı altında elde edilecek gelire endeksli bir ücret modeli düşünülmüştür. Bununla da yetinmeyip performans ödemeleri emekliliğe yansıtılmamaktadır.
6- Tasarıda bulunan zorunlu mesleki sigorta uygulaması kamusal bir fonla yapılmalıdır. Tıbbi veya hukuki bir sorun çıktığında hasta ve hekim kendi kaderiyle baş başa kalıp sektör kazanmaya devam edecektir. Tasarı aynen kalırsa hekimlerin bazı tıbbi girişimlerden kaçınması söz konusu olabilecektir. Böyle bir ortamda hekimlerin hasta yararına çalışması, etik değerlere uygun hekimlik yapmaları engellenmektedir.
7- Tasarı tedavi edici hizmetleri önceleyen bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Hekimlere verilecek döner sermaye payı tedavi edici hizmetlere odaklanmıştır. Koruyucu hekimlik ve halk sağlığı yok sayılmaktadır. Bu durum, ülkemize ilaç ve tıbbi malzeme sağlayan çok uluslu tekellerin ekmeğine yağ sürecektir.
8- Yetkililer tarafından hekimlere vaat edilen rakamlar adeta bir hezeyan ürünüdür, zira buna ulaşmak için bir hekimin “müşteri” bulursa 22 iş gününün hepsinde günde 20,5 saat ve 8 günlük hafta sonu tatilinin her gününde 24 saat, uyumadan, dinlenmeden çalışması gerekmektedir.
9- Tıp fakültelerinde de öğretim üyelerinin ücretleri büyük oranda sağlık hizmeti sunumuna bağlanmaktadır. Bu durumda üniversite hastanelerinde eğitim ve bilimsel araştırmalar geri plana düşecek ve telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelecektir. İddia edildiği gibi, bu yasa ile sağlık hizmeti sunumunun iyileşmesi mümkün olmadığı gibi gelecek de tehlikeye atılmaktadır.
10- Hekimler, her alanda nitelikli sağlık hizmeti ve tıp fakültelerinde nitelikli eğitim için yararlı olmayacak bu tasarının çekilmesini, bunun yerine mesleki bağımsızlıklarını ve çalışma alanlarını kısıtlamayacak, emekliliğe yansıyacak kalıcı ücret, insani yaşam ve çalışma koşulları yaratacak ve halkın yararına olan düzenlemeler getirilmesini istemektedirler.
Mersin Tabip Odası bu programı durduruncaya kadar mücadeleye devam edecektir. Adana-Osmaniye, Hatay, Gaziantep-Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve Mersin illeri tabip odalarının katılımıyla kurulmuş olan “Güney İlleri Tabip Odalar Birlikteliği” bu mücadelenin zeminini genişletme kararı almıştır. Bu bağlamda Türk Tabipleri Birliğinin ulusal düzeyde yürüttüğü çalışmalara katkı vermek amacıyla anılan illerde tüm hekimler ve halkımız için bilgilendirme çalışmaları planlanmıştır. Bu çalışmaların en önemlisi bugün başlattığımız ve örneği aşağıda bulunan anket uygulamasıdır. Bu anket hekimlerin tam gün çalışma aldatmacası ile ilgili düşüncelerini açığa çıkaracaktır. Amacımız yetkilileri bir kez daha uyarmak ve hiç kimseye yararı olmayan bu uygulamanın halkımızın ve hekimlerin yararına olacak şekle getirilmesini sağlamaktır. Anket sonuçları, 3 Ekim 2009 tarihinde güney illeri tabip odaları başkanlarının katılımıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu
HEKİMLERİN TAM GÜN ÇALIŞMA İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ
1. Hekimlere ödenmekte olan maaşı kabul edilemez olarak buluyorum.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
2. Hekimlere yapılacak ücret artışı, sürekliliği olmayan döner sermayeden değil
emekliliğine de yansıyacak şekilde temel maaşı üzerinden olmalıdır.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
3. Hekimler, ek iş yapmayı gerektirmeyecek bir ücret almalıdır.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
4. Performans ödemeleri sağlık çalışanları arasındaki barışı bozmaktadır.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
5. TBMM de görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısı’nda çalışma süresini arttıran,
nöbet ve icap nöbeti gibi fazla mesailerin süre ve ücretlerini kabul edilemez buluyorum.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
6. Bu yasa tasarısı ile maaşlara ciddi artışlar gelecektir.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
7. Bu yasa tasarısı ile üniversitelerde eğitimin kalitesinin düşeceğine inanıyorum.
a.Katılmıyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Katılıyorum ( )
8. Bu haliyle Tam Gün Yasa Tasarısını; …
a.Destekliyorum ( ) b.Kararsızım ( ) c.Desteklemiyorum ( )
Katılımınız için teşekkür ederiz.
Mersin Tabip Odası
-Fotoğraflar-