29 Mayıs 2024
Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarından vergi kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanması talebiyle 21 Şubat 2024 Çarşamba gününden başlayarak ülkemizin her ASM’sinde süresiz eylemler başlatılmıştır.
“Vergide adalet istiyoruz” eylemleri on üçüncü haftasında Mersin Tabip Odası (MTO), SES, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, HekimSen, TabipSen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) katılımıyla Toroslar Yalınayak Aile Sağlığı Merkezi’nde ortak basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı Birlik Dayanışma Sendikası Merkez Konsey Üyesi Uzm. Dr. Çağlar Özen okudu.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
BASINA ve KAMUOYUNA
29 Mayıs 2024 Çarşamba gününden merhaba.
Size de merhaba sayın yetkililer, yönetenler. Nasılsınız? İyi misiniz? Gördüğümüz kadarıyla bize kulak tıkamaya, görmezden gelmeye devam ediyorsunuz, kendinizi hiç üzmüyorsunuz. Ancak sizi yoracağını düşündüğümüz ufak bir ricamız var. Madem taleplerimiz gözünüzde yok hükmünde, biz de onları yeniden sıralamak yerine size soru soralım dedik.
SORULARIMIZ YANITLAYIN!
Yanıtları kamuoyuyla paylaşın! Sonra hep beraber vergide adaleti konuşalım!
25000 Lira,
Bu ay verdiğim vergi. Ben bir aile hekimiyim. Aile hekimliğinde çalışan bir hemşirenin/ebenin bu ay ödediği vergi ise yaklaşık 5-6000 Lira. Birkaç ay sonra bu vergi kesintisi %35 oranında olacak. Yani aldığımız her 100 liranın 35 lirası vergi olarak kesilecek. Temmuzda yapılması beklenen maaş zammının bizim için pek bir anlamı olmayacak.
Şimdi bizi yönetenlere sorularımız şunlar:
1- Yaklaşık 30.000 aile hekimi ve bir o kadar aile sağlığı çalışanının bir ayda ödediği vergi ile kaç asgari ücretlinin maaşı ödenebilir?
2- Bizlerin ödediği vergilerle kaç büyük şirketin vergisi ödenebilir?
Ya da soruyu şöyle mi soralım? Kaç şirketin ödemediği vergisi silinir?
Olmadığı halde zarar gösteren ve vergi vermeyen kaç şirketin, kurumun vergi borcu bizim sırtımızdan karşılanmaktadır? Vazgeçilen vergilerin yüzde kaçı Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine aittir? Devletin istisna ve muafiyet yoluyla kurumlardan almaktan vazgeçtiği vergi tutarı geçen yıl ne kadardı?
3- Gereksiz, şatafat uğruna kaç makam aracı alınabilir üstelik dar gelirlinin servis ve lojmanını tasarruf tedbiri adı altında elinden alırken?
4- Bizim vergilerimizle kaç tane lüks konut veya çalışma alanı inşa edilebilir?
5- Kaç kişi devlet olanakları ile ve bizim vergilerimizle lüks yurt dışı seyahati yapabilir?
6- Üç-dört yerden maaş aldığı iddia edilen kamu çalışanlarının ödediği bir aylık vergi kaç liradır?
7- Alın terimizle kazandığımız her 100 Liranın 35 Lirası vergiye kesilirken bu parayla vergiden muaf kaç kişiye bakmaktayız?
8- Bu kadar üst düzey vergi keserken bunu beni korumak için mi harcadınız? Hiç sanmıyoruz, zira her gün yüzlerce şiddete uğruyoruz.
Çalışma koşullarımı düzeltmek için mi harcadınız? Hiç sanmıyoruz, insanlık dışı hasta yükü ve dayatma angaryalar altında korunmasız çalışıyoruz.
Benim sürekli mesleki eğitimimin kalitesini arttırmak için mi harcadınız? Hiç fark etmedik.
Benzer soruları çoğaltabiliriz. Yanıtlarını hasretle bekliyoruz ve kamuoyunun duymasını istiyoruz.
Bu soruların bazılarının yanıtlarını biz biliyoruz ama kamuoyunun da bilmesini istiyoruz. Bilmediklerimizi öğrenmek istiyoruz.
Son olarak şunu sormak istiyoruz. Kazanılan her 100 Liranın 35 Lirasının vergi olarak bizden alınması sizce adil mi?
Bizim cevabımız HAYIR. Bu adaletsizliğe son verin. Emeğimizin karşılığını adilce almak hakkımızdır ve haksızlığa itiraz etmek ise hepimizin hem görevi hem de demokratik hakkıdır.
Sadece biz aile hekimliği çalışanları değil; bu ağır vergi yükü altında ezilen tüm hekimler, sağlık çalışanları, işçiler, kamu çalışanları artık bu adaletsizliğin bitmesini istiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Birilerinin sırtımızdan geçinmesine itiraz ediyoruz. Bizler hakkımız olan ücreti, emekliliğe yansıyan tek kalem olarak ve adil vergilendirme ile almak istiyoruz. Adaletsizliği elbette sorguluyor ve itiraz ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.
Uzm. Dr. Çağlar Özen
Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri.
Tüm paydaşlar adına ortak basın açıklaması.
Mersin Tabip Odası (MTO), SES, Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, HekimSen, Tabipsen, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) ve Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği katılımıyla