14/11/2018
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Torba Yasa’nın son durumu ile ilgili bugün (14.11.2018) Mersin Tabip Odası, SES, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası olarak ortak basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Oda başkanımız Dr. Mehmet Antmen okudu.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
BASINA VE KAMUOYUNA
TORBA YASAYI GERİ ÇEKİN
Geçtiğimiz hafta Meclis Komisyonundan geçen ve dünden bu yana Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlayan ve “Hekime şiddeti önlemeye yönelik yasa teklifi” olarak sunulan pakette iktidarın verdiği bir önerge ile KHK’lar ile ilgili bir geri adım atılmış, ve Güvenlik Soruşturmasını geçemeyenlere “Bedelli Doktorluk” getirilmiştir.
Öncelikle biz yeni yapılan bu değişikliği onaylamadığımızı ve asla kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Güvenlik soruşturmasını aşamayan uzman hekime 120.000, pratisyen hekime 75.000 TL bedel biçilmesi gerek insan hakları ve gerekse de ulusal ve uluslar arası hukuk sisteminde yeri olmayan bir şeydir. Bu nedenle acilen geri çekilmelidir.
Ayrıca bu torba yasa sadece KHK ve güvenlik soruşturması ile ilgili değildir. Bu yasanın özü “Sağlık sermayesine bir tür ucuz işgücü ortamı hazırlama operasyonudur”. Ve taslağın tümünün geri çekilmesi gerekmektedir.
Bu yasa taslağında halen Sermayeye büyük imtiyazlar sağlanması, sağlık hizmetlerinin sermayenin denetimine verilmesi, Şehir hastanelerinde hasta ve ödeme garantileri verilmesi, ucuz işgücü yaratma olanakları, sağlıkta özerk eğitimin ortadan kaldırılması, aile hekimliğinde nüfus kaydırma özellikleri, hekime yönelik şiddetin çözümsüz kalması gibi asla onaylamadığımız maddeler bulunmaktadır.
Kısaca bu maddenin özü halen hiçbir değişikliğe uğramamıştır. Aksine “Bedelli Hekimlik” gibi bir uygulama ile de yeni bir ticari terimi sağlık hizmetlerine eklemiştir.
Bu nedenle bu torba yasanın tamamı bir an önce geri çekilmelidir. Güvenlik soruşturmaları tamamıyla ortadan kalkmalıdır. KHK ile ihraç edilen ve hakkında mahkûmiyet kararı olmayan tüm çalışanlar işlerine iade edilmelidir. Sağlık kurumlarının tümü kamusal hizmete geri dönmelidir. Güvenceli çalışma esas alınmalıdır. Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti olanakları yaratılmalıdır. Ve sağlıkçılara yönelik şiddet ile ilgili gerek TTB’nin önerdiği yasal düzenlemeler ve gerekse şiddetin ortadan kalkmasına yönelik düzenlemeler bir an önce yaşama geçirilmelidir.
Bizler, sağlık örgütleri olarak ölümü gösterip sıtmaya razı etme politikalarına asla boyun eğmeyeceğiz. Kamusal bir sağlık hizmeti için mücadele etmeye devam edeceğiz. 14.11.2018
MERSİN TABİP ODASI
SES MERSİN ŞUBESİ
MERSİN AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİRLİK ve DAYANIŞMA SENDİKASI