Acil Sağlık Hizmetlerinde yaşanan şiddetle ilgili Tabip Odası ve SES üyeleri Toros Devlet Hastanesi’nde ortak bir basın açıklaması yaptılar.
BASINA VE KAMUOYUNA
MERSİN’DE ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ÇÖKME NOKTASINDADIR!
Yıllardır AKP eliyle uygulanmakta olan ‘Sağlıkta dönüşüm programı’nın sonuçlarını hep beraber yaşıyoruz. Sağlıkta giderek artan skandallar artık sık sık basına da konu olmaktadır. Sağlık hizmetlerinin ticarileşmesinin ve piyasaya terk edilmesinin kaçınılmaz sonucu artan yolsuzluklar, sağlığını kaybeden vatandaşlar, hekimler ve hastalar arasında kaybolan saygı ve güven ortamı, ağırlaşan çalışma koşulları nedeni ile gergin ve mutsuz sağlık çalışanları söz konusudur.
Artık ancak katkı-katılım payları, reçete bedelleri ve fark ücretlerini ödeyebilenler sağlık hizmetlerinden yararlanabilmekte, parası olmayanlar ise bundan yoksun kalmaktadırlar. Hekimler ise sürekli performans baskısı altında daha çok muayene, daha çok ameliyat yapmaya zorlanırlarken, aldıkları ücretler de aydan aya azalmaktadır.
Sağlık hizmetlerinde özelleştirmenin bir diğer adımı olarak sağlık ocaklarının kapatılarak Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesi de sağlık hizmetlerine ulaşımda aksamalara neden olurken verilen hizmetin niteliğinde de düşüşlere yol açmıştır.
İlimizde de 6 ay önce uygulanmaya başlanan Aile Hekimliği ilk olarak yıllardır Hastane Acil Servislerinde ve 112 hizmetlerinde çalışan çok sayıda deneyimli hekimin buralardan ayrılmasına yol açmış ve ne yazık ki yerlerine yeterli sayıda personel görevlendirmesi yapılmamıştır.
Yine özellikle poliklinik muayenelerinden alınan katkı paylarının varlığı ve Acil Hizmetlerinin ücretsiz oluşunun da etkisi ile gerçekte acil olmayan çok sayıda vakanın da Acil Servislere giderek artan sayıda müracaatları nedeni ile artık Mersin’de ki hemen tüm acil servisler çökme noktasına gelmişlerdir. Yemek yeme fırsatı bulamamış, aralıksız çalışan bir hekimin karşısına çıkan 300. acil hasta olmayı kimsenin istemeyeceğine inanıyoruz
Mesai sonrası ve tatil günleri üst seviyeye çıkan bu durum gerçek acil vakaların sağlık hizmetlerine ulaşımını güçleştirmekte, tedavilerde gecikmelere neden olmaktadır.
Büyük özveri ile sağlık hizmeti sunan sağlık emekçileri de tükenmişlik sendromu yaşamakta, sıklıkla hasta ve hasta yakınları ile karşı karşıya gelmektedirler. Bir yandan çalışma koşullarındaki sıkıntılar ve iş yoğunluğundan bunalan Acil Sağlık personeli, üstelik sağlık hizmetinde yaşanan sorunların sorumlusu olarak görülmekten kendilerini daha da çaresiz hissetmektedirler.
Sistemin sıkıntılarını yaşayan hastalarımızın ve hasta yakınlarının ilk hedefi de ne yazık ki biz sağlık çalışanları oluyoruz. Gün geçmiyor ki bir sağlık emekçisi şiddetle karşı karşıya gelmesin. Yine geçtiğimiz haftalarda Toros Devlet Hastanesi Acil Servisinde bir kadın hekim arkadaşımız fiili şiddete uğramış, darp edilmiştir. Sağlık Kurumlarının yöneticileri de çalışanlarının haklarının korunması konusunda ne yazık ki yetersiz kalmaktadırlar. Sağlık emekçileri olarak talebimiz şiddetten uzak, uygun çalışma koşullarında sağlık hizmeti verebilmektir.
Mersin’de Aile Hekimliği uygulaması başlamadan önce yaşanması muhtemel bu sorunları yetkililere aktarmış ve gerekli uyarılarda bulunmuştuk. Buradan tekrar insani ve vicdani sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Acil Sağlık Hizmetlerinde yaşanan sıkıntılar, hastane Acil Servisleri ve 112 Ambulans sisteminde başta personel eksikliği ve çalışanlara yönelik şiddet olayları olmak üzere artan aşırı iş yükünün sorumlusu Sağlık Bakanlığıdır. Sağlık Kuruluşlarında nitelikli acil sağlık hizmetleri verilebilmesinin öncelikli koşulları yeterli sayıda ve eğitimli personel istihdamı ve Acil Servislerde performans uygulamasından bir an önce vazgeçilmesidir.
Şu unutulmamalıdır; acil sağlık hizmeti herkesin hiç ummadığı anda ihtiyacı olabilecek bir hizmettir. Ölüm kalım sınırında dolaşılan anlarda bu hizmetlerde yaşanan aksaklıkların faturası da çok ağır olmaktadır.
Artık sağlığın alınır satılır bir mal olmadığının anlaşılmasını istiyoruz. Tüm yurttaşların doğuştan kazandığı temel insan haklarından biri olan nitelikli, ulaşılabilir, eşit, ücretsiz sağlık hakkı mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz.
SAĞLIK HAKTIR SATILAMAZ.
SAĞLIKTA YAŞANAN SORUNLARIN SORUMLULARI SAĞLIK EMEKÇİLERİ DEĞİL, SAĞLIK BAKANLIĞI VE AKP İKTİDARIDIR!
26 OCAK 2011
Ses Mersin Şubesi ve Mersin Tabip Odası A.
Yılmaz BOZKURT
Şube