Mersin Tabip Odası, SES, Mersin Sağlık Platformu, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri performansa dayalı ücret uygulamasını Mersin Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir basın açıklaması yaparak protesto ettiler. Yapılan basın açıklamasında performans uygulamasının zararları anlatıldı.
Çok sayıda hasta ve hasta yakınlarının ilgi gösterdiği açıklamada; performansa göre ücretlendirmenin halkın sağlığını tehdit eden bir uygulama olduğunu ve tıbbi uygulamaları değersizleştirdiğini belirtti.
BASIN AÇIKLAMASI
SAHİBİNDEN SATILIK TIP EĞİTİMİ!
HALKIN SAĞLIĞI İNDİRİMLİ OLARAK SATIŞA SUNULDU!
PERFORMANS UYGULAMASI HALKIN SAĞLIĞINI BOZAR VE
TIP FAKÜLTELERİNİN GELECEĞİNİ KARARTIR
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzun zamandır uygulanmakta olan “performansa göre ücret” politikası hükümetin çıkardığı “Tam Gün Yasası”nın bir sonucu olarak 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren üniversite hastanelerinde de uygulanmaya başlayacaktır.
Sağlık alanında, özellikle de tıp fakültelerinde performansa göre ücret uygulaması hiçbir şekilde kabul edilemez çünkü bu uygulama HALKIN SAĞLIĞINI BOZAR ve TIP FAKÜLTELERİNİN GELECEĞİNİ KARARTIR.
Tamamen kapitalist bir mantıkla memleketin neredeyse her tarafını satılığa çıkaranlar bugün halkın sağlığını ve tıp fakültelerinin geleceğini de satışa sunmaktadırlar.
Performansa göre ücretlendirme ile öğretim üyelerine “ne kadar hasta bakarsan o kadar para alırsın” denmektedir. Oysa öğretim üyelerinin birinci görevi tıp eğitimi ve araştırma yapmaktır. “Parça başı” uygulama ile öğretim üyelerinin asli görevleri yerine çok sayıda hasta bakmaları zorunlu hale getirilmektedir. Bu durumda tanı ve tedavisi zor ve zahmetli olan hastalıklar “performans puanı” getirmediğinden, önceliğin daha kolay, puanı daha yüksek ve daha az risk taşıyan hastalara verilmesi kaçınılmazdır. Ayrıca her bir hastaya ayrılan zaman da azalacaktır, bu durumda zaman azlığı nedeniyle tıbbi hataların artması kaçınılmaz olacaktır.
Mersin Tabip Odası olarak daha önce defalarca dile getirdiğimiz sakıncaların saygın bilimsel kuruluşlar olan uzmanlık dernekleri tarafından da paylaşıldığını görerek yetkilileri bir kez daha uyarmak istiyoruz:
Performansa göre ücretlendirme halkın sağlığını tehdit eden bir uygulamadır ve tıbbi uygulamaları değersizleştirmektedir.
“Performansa göre ücret”, tıbbi uygulamaların bilimsel, doğru ve nitelikli olmalarına hiç bakılmaksızın sadece sayısına göre değerlendirilmesidir. Performans puanlamasında kişileri ve toplumu hastalıklardan korumanın bir karşılığı ne yazık ki yoktur. Bu yönüyle performansa göre ücret uygulaması toplum sağlığını da tehdit etmektedir.
Tüm bunların yanı sıra “Performansa göre ücret” sürdürülebilir değildir. Yetkililerin tüm zorlamalarına karşın hastasının sağlığının baş kaygısı olacağına yemin etmiş olan hekimler hiçbir şekilde bundan ödün vermeyeceklerdir. Bu durumda tıp fakülteleri zarar edecek ve Sağlık Bakanlığına el açar konuma getirilecektir. Aslında oynanan çirkin oyunun gerçek yüzü budur.
Sağlıkta dönüşüm sürecinin bir parçası olan performansa göre ücret uygulamasıyla ilgili kaygılarımız çok fazladır. Sağlık Bakanından aşağıdaki soruları yanıtlamasını, biz hekimleri ve halkı aydınlatmasını bekliyoruz:
-
Performansa göre ücret uygulamasıyla tıp fakültelerinde hekim yetiştirmeye öncelik verilmesi ve özen gösterilmesi ne kadar mümkün olabilir?
-
Performansa göre ücret uygulamasıyla halkımızın gelecek yıllarda sağlığını emanet edeceği genç doktorlar ne kadar donanımlı olacaktır?
-
Performansa göre ücret uygulamasıyla ülkemizin sağlık düzeyini yükseltecek bilimsel çalışmalar ne zaman, nasıl yapılabilecektir?
-
Performansa göre ücret uygulamasıyla tanısı konulamamış hastalıklarla, tedavisi yapılamamış zor hastalarla kim ilgilenecektir?
-
Performansa göre ücret uygulamasıyla sağlık sistemini tamiri mümkün olmayacak şekilde bozduktan sonra siz gitseniz bile biz bu sistemi düzeltene kadar zarar görenlerin hesabını kim verecektir?
Tıp fakültesi öğretim üyeleri, ücretlerin performansa göre belirlenmediği, aksine birikimlerini, donanımlarını, aldıkları mesleki riskleri, yaptıkları işlerin niteliğini değerlendiren ve emekliliğe yansıyan bir ücret politikasını istemektedirler. Ancak böylelikle nitelikli bir tıp eğitimi verebilmeleri, bilimsel çalışmalarını yürütebilmeleri ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmeleri mümkün olacaktır. TTB tarafından yürütülen ve Mersin Tabip Odası’nın desteklediği imza kampanyasına 3500 akademisyen, asistan, tıp öğrencisi katılmış, halkımızın sağlığı ve tıp fakültelerinin geleceği ile ilgili kaygılarımızı haykırmıştır.
Temel işlevi nitelikli hekim yetiştirmek, bilimsel araştırmalarla gelecek sağlık hizmetlerini yönlendirmek ve karmaşık ve tedavisi zor olguları tedavi etmek işlevleri olan tıp fakültelerinin performans sistemi üzerinden piyasaya teslim edilmesine Mersin Tabip Odası olarak karşı çıkıyor ve tıp fakültelerimiz üzerinde oynanan tehlikeli ve çirkin oyunun derhal bitirilmesini istiyoruz. Bu oyunu sahneye koyanları da halkımıza şikâyet ediyoruz.
Prof.Dr. Aytuğ Atıcı
Mersin Tabip Odası
Yönetim Kurulu Başkanı