26.12.2008
BASINA VE KAMUOYUNA
Bilindiği üzere 2002 yılından bu yana Dünya Bankası ve IMF talimatları ile başlatılan ve AKP Hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programı adıyla sürdürmekte olduğu Sağlık Hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve piyasaya devredilmesi çalışmaları devam etmektedir. Anayasa’da da yer aldığı şekliyle “Herkesin sağlıklı yaşama” hakkını tehlikeye düşüren, koruyucu hekimlik yerine tedavi edici hekimlik ağırlıklı ve sürdürülemeyeceği açık olan sağlık harcamalarındaki büyük artışa rağmen sağlık hizmetlerinde yeterli iyileştirmelerin sağlanamamasının olumsuz sonuçları giderek toplumun geniş kesimlerince de görülmeye başlanmıştır. Katkı payları adı altında, artık hastalanan vatandaşların adeta cezalandırılması ve primlerini tam ödemesine rağmen tüm vatandaşların sağlık hizmeti alabilmeleri için ek ödemelerde bulunmaları zorunlu kılınmıştır.
Sağlık sistemindeki bozuklukların faturası sağlık çalışanlarına kesilmeye çalışılmış, yeterli sağlık elemanı istihdam edilmeyerek, giderek ağırlaşan iş yükleri ile sağlık emekçilerinin halkla karşı karşıya getirildiği çalışma ortamları yaratılmış, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasına göz yumulmuştur.
Giderek içinden çıkılmaz hale getirilen sağlık sisteminden artık sadece hastalar ve sağlık emekçileri değil, eczacılar ve özel sağlık kuruluşları da şikayetçidirler.
Bu nedenlerle 19 Aralık 2008 tarihinde Ankara’da Merkez örgütleri bir araya gelen TTB, SES, Devrimci Sağlık-İş aşağıdaki talepler ile ilgili ortak hareket etme kararı almıştır:
1- Temel ücretlerde emekliliğe de yansıyacak iyileştirme,
2- Sağlık hizmetlerini ticarileştiren ve güvencesiz çalışmayı esas alan Kamu Hastane Birlikleri
Pilot Yasa Tasarısı’nın ve Aile Hekimliği uygulamasının geri çekilmesi,
3- İşten çıkarmaların engellenmesi, bütün çalışanların güvenceli bir çalışma rejiminde istihdam
edilmesi,
4- Güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması için İşyeri Sağlık Birimleri kurulması.
Bu amaçla bizler Mersin Tabip Odası ve SES Mersin Şubesi olarak aşağıda örnekleri yer alan imza metinlerini 26 Aralık 2008 – 16 Ocak 2009 tarihleri arasında sağlık çalışanlarına sunacağız. İmza kampanyamıza istisnasız tüm sağlık çalışanlarının katılımının sağlanacağını düşünüyoruz. Sağlık ortamının iyileştirilmesi, sağlığın ticarileştirilmesinden vazgeçilmesi ve AKP Hükümetinin IMF, Dünya Bankası talimatlarına değil, sağlık emekçilerinin taleplerine ve halkın ücretsiz sağlık hakkına saygı göstermesini diliyoruz. Kamuoyunun dikkatine sunarız.