Mersin Tarsus 70. Yıl Devlet Hastanesi hekimlerinden biyokimya uzmanı Dr. Serdal YÜNLÜ ‘nün Kastamonu’ya sürgün edilmesi Yönetim Kurulu üyelerimiz ve Hekim arkadaşlarımızın katılımı ile Tarsus 70. Yıl Devlet Hastanesinde yapılan basın açıklaması ile kınandı. resim ve basın açıklaması için tıklayınız
“SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SÜRGÜN SAĞLIĞIMIZI BOZUYOR”27 Mart 2009
BASIN ve KAMUOYUNUNA DUYURULUR
Büyük bir özveri ile halkımıza sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları aynı özveri ve sahiplenmenin yöneticiler tarafından kendilerine gösterilmesini hak etmektedir. Doktorundan hemşiresine kendisini insanların sağlığına adamış olan bizlerinde fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmamız gerekmektedir. Bu açıdan, çalışırken idare tarafından bana olumsuz bir şey denilecek mi, performansın düşük daha fazla kazanmalısın baskısı altına alınacak mıyım, doğruları söylediğim için başıma bir şey gelebilir mi kaygıları altında çalışmak istemiyoruz. Ya da bir sabah uyanınca –“sizi gördüğümüz lüzum üzerine 1000 km uzakta bir sağlık kurumuna gönderiyoruz” korkusu yaşamak istemiyoruz.
Mersin Tarsus 70. Yıl Devlet Hastanesi hekimlerinden biyokimya uzmanı Dr. Serdal YÜNLÜ son iki aydır Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde il içi geçici görevlendirmeyle çalışmaktaydı. Buradaki görevi sona ermeden, kendisine önceden bilgi verilmeden ve rızası alınmadan 23 Mart 2009 tarihinden itibaren iki ay süre ile Kastamonu Devlet Hastanesinde görevlendirildi. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü meslektaşımızın görev yazısını hemen imzalaması ve bir an önce Kastamonu’da göreve başlamasını istedi. Mesleki ve ailesel işlerini düzene koyması için bile zaman verilmedi. Hepimizin bildiği gibi sebep yine aynı; “görülen lüzum üzerine”. Bugün beşinci gündür meslektaşımız buradaki işinden, hastalarından ve ailesinden ayrı! Biz Mersin Tabip Odası olarak, hastane başhekimliği ve il sağlık müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde yöneticiler; -“bizim ilgimiz ve bilgimiz yok” dediler. Kastamonu Devlet Hastanesi Başhekimliği de yine aynı şekilde; -“bilgimiz yok ve herhangi bir hekim talebimiz olmadı” dediler. Dr. Serdal YÜNLÜ’nün Kastamonu’da görevlendirildiği hastanede kendisinden önce bir biyokimya uzmanı halen görev yapmaktadır. Buna rağmen gerekmediği halde oraya ikinci uzman olarak gönderildi.
SB Atama ve Nakil Yönetmeliği;
– Madde 1’e göre; tüm atama ve nakillerin çağdaş insan kaynakları yönetimi, etkili ve verimli istihdam politikaları ile sağlık hizmetinin ülke genelinde dengeli dağılımı temel ilkeleri çerçevesinde kurallara bağlaması amaçlanmalıdır.
– Madde 5’e göre tüm atama ve nakillerde; a) Personel dağılım cetvelindeki sayıların aşılmaması kaydı ile idarenin hizmet ihtiyacının dikkate alınması ve b) Ekonomik, sosyal ve kültürel şartlar ile ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren illerin gruplandırılarak işlem yapılması gereklidir.
– Madde 11’e göre Bakanlığın sağlık hizmetlerinde aksaklık görülen yerlere geçici görevlendirme yapabileceği, bu durumda Bakanlığın önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personeli veya personel sayısı uygun bir İl müdürlüğü veya hizmet birimini söz konusu personel ihtiyacını dönüşümlü olarak karşılamak üzere görevlendirebileceği, acil hallerde re’sen de geçici görevlendirme yapabileceği, bakanlığın savaş, deprem gibi olağanüstü hallerde yurt içi ve yurt dışında personeli geçici olarak görevlendirebileceği bildirilmektedir.
Meslektaşımız Dr. Serdal YÜNLÜ’nün Kastamonu Devlet Hastanesine iki ay süreyle geçici olarak görevlendirilmesi;
– Çağdaş insan kaynakları yönetimi, etkili ve verimli istihdam politikaları ile sağlık hizmetinin ülke genelinde dengeli dağılımına,
– İdarenin hizmet ihtiyacının dikkate alınmasına,
– Ekonomik, sosyal ve kültürel şartlar ile ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren illerin gruplandırılarak işlem yapılmasına,
– Önceden duyurmak suretiyle talepte bulunan personelin görevlendirilmesine,
– Savaş, deprem gibi olağanüstü hal bulunması ilkelerine uymamaktadır.
– Ve de en önemlisi hekimlik meslek ilkeleri, insan hakkı ve kamu vicdanına sığmamaktadır.
Sonuç olarak; yapılan bu görevlendirmeler idarenin keyfiyetini, işlemlerin hukuka uygun olmayan biçimde yapıldığını göstermektedir. Bu geçici görevlendirmeler, meslektaşımıza yapılan bir SÜRGÜN olarak görülmektedir. Zorla uygulanan bu SÜRGÜN değerli meslektaşımız Dr. Serdal YÜNLÜ, maddi manevi hak kayıplarına uğramadan en kısa zamanda iptal edilmelidir.
Mersin Tabip Odası bu hukuk dışı uygulamayı teşhir etme ve değiştirmeyi öncelikli gündemleri arasına almış olup gerektiğinde hukuki yollar da dahil olmak üzere her düzeyde etkin bir girişim ve kamuoyu oluşturma çalışmasını yürütecektir.
amuoyuna saygılarımızla duyururuz.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU