Mersin’de Isınan Denizlerde Artan Risklere Dikkat
Mersin’de sıcak yaz aylarının gelmesiyle birlikte deniz suyunun da sıcaklığı arttı. Artan deniz sıcaklığının, insan sağlığı için riskler taşıdığını ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nasır Nesanır, denize belirli aralıklarla girilmesi gerektiğini vurguladı.
Küresel ısınma nedeniyle deniz suyu sıcaklıkları yükseliyor. Bu durum, sıcak ve sığ sularda yaşayan bazı zararlı mikroorganizmaların hızla çoğalmasına yol açıyor. Baltık Denizi’nden Kuzey Denizi’ne kadar yayılan Vibrio bakterilerinin artık Türkiye kıyılarında da görüldüğü söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nasır Nesanır, Mersin’in haber sitesi damgahaber.com’a özel açıklamalarda bulundu.
“Denize Açık Yarayla Girmeyin”
Denize asla açık yara ile girilmemesi çağrısında bulunan Nesanır, özellikle Vibrio türü bakterilerin ciddi sağlık riskler barındırdığını ifade etti. “Vibro bakterilerinin sıcak ve deniz suyunda doğal olarak bulunan mikroplardandı” diyen Nesanır, “ Vibrio vulnificus ve Vibrio parahaemolyticus gibi türleri, açık yaralardan vücuda girerek ağır enfeksiyonlara neden olabilir. Nadir de olsa, bu enfeksiyonlar hayati tehlike oluşturabilir” ifadelerini kullandı.
“Su sıcaklığı 20 derece üzerindeyse daha da dikkatli olunması çok önemlidir”
Isınan sularda çoğalan bakterilere karşı bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğine dikkat çeken Nesanır, korunma yollarını ve riskleri anlattı. Nesanır “Açık yarası, kesiği, dövmesi, şeker, karaciğer hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkatli olmalıdır. Çiğ ya da az pişmiş deniz ürünü tüketenlerin daha dikkatli olması gerekiyor. Cerrahi iz varsa denize girmemesi gerekir. Zorunluysa su geçirmez bandaj kullanmalıdır. Midye, istiridye gibi deniz ürünlerini iyi pişirmeden tüketmeyin. Su sıcaklığı 20 derece üzerindeyse daha çok dikkatli olunması çok önemlidir. Küçük çocuklar ve yaşlılar için ekstra özen gösterilmesi gerektiğini unutmamalıyız ”dedi.