TTB ve Sağlık Emek-Meslek Örgütlerinin ASM’lerde İş Bırakma Eyleminin Üçüncü Gününde Mersin’den Sesimizi Yükselttik
7 Kasım 2024
Eziyet Yönetmeliğine karşı başlattığımız ASM’lerde iş bırakma eylemimizin üçüncü gününde Mersin Sağlık Örgütleri saat 10’da tabip odasında buluşup “Simit-Ayran Eylemi” ve ardından ortak basın açıklamasını gerçekleştirdi. Katılımcı kurumlar AHEF, AHESEN, ASEF, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, HekimSen, Hürriyet Sağlık Sen, MAHDER, MASÇAD, Sa-Ha Der, SES, Tabip-Sen, TÜMRAD-DER ve TAHUD adına açıklamayı Oda Başkanımız Dr. İzzet ÇALIŞ okudu.
Basın metni:
İYİ ÇALIŞAN SAĞLIK SİSTEMİNE İHTİYACIMIZ VAR,
PERFORMANS VE ÖDEME YÖNETMELİĞİNE DEĞİL!
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SESLENİYORUZ:
Halka ve ASM Çalışanlarına Eziyet Olacak Yönetmeliği Geri Çekin!
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana yeni sorunlara yol açacak olan ve bu nedenle “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirilen yönetmelik değişikliğine karşı aile sağlığı merkezlerinde (ASM) başlattığı üç günlük iş bırakma eyleminin iki günü geride kaldı.
İş bırakma eylemi kapsamında ülkenin dört bir yanındaki binlerce ASM kapısını açmazken; kent meydanlarında, il-ilçe sağlık müdürlüklerinin ve ASM’lerin önlerinde basın açıklamaları düzenlendi.
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanındaki çöküşe yönelik köklü adımlar atmak yerine, hem hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hem de halkın yaşadığı sorunları derinleştirecek bir düzenlemeye gitmesine tepkilerimiz devam ediyor.
Zira bu yönetmelik;
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir.
- Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir.
- Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin
hazırlamaktadır.
- Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale etmektedir.
- Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans
kriterleri içermektedir.
- Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir.
- Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır.
- Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek
çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.
Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana
yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir.
Taleplerimiz:
Hükümet ve Sağlık Bakanlığı, Eziyet yönetmeliğini geri çekmeli ve aşağıda ilan ettiğimiz taleplerimizi hayata geçiren yeni bir yönetmelik yayınlamalıdır:
- Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
- Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
- Kadrolu ve güvenceli yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
- Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
- Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.
“Eziyet Yönetmeliği” geri çekilene ve beş talep yerine getirilene kadar her türlü fiili ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.
Sonraki haftalarda sağlık meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam
edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu