Geçtiğimiz günlerde Mersin Şehir Hastanesi Acil Servis Polikliniğindeki sağlıkta şiddet olayı için bir araya gelen Mersin Sağlık Hakkı Meclisi, İzmir Torbalı’da dün işlenen sağlık cinayetlerini de kınadı ve Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı. Basın açıklamasını kurumları temsilen Oda başkanımız Dr. Mehmet Antmen okudu. Açıklama metni aşağıda görülmektedir.
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu
BASINA VE KAMUOYUNA
SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN
Geçtiğimiz günlerde Şehir Hastanemizin acil polikliniğinde yine bir şiddet vakası yaşandı. Yine hekimler, sağlık çalışanlarına darp girişiminde bulunuldu ve yine eşyalar talan edildi. Gözaltına alınan şahıs aynı gece savcılıktan serbest bırakıldı.
Bundan 10 gün önce Tarsus Devlet Hastanesi’nde yine bir hekim ve bir sağlık çalışanı darp edilmiş, bizler yine basın açıklaması yapmış ve olayı kınamıştık.
Her durumda tekrar ettiğimiz gibi, sağlık alanında şiddetin geldiği boyuttan son derece rahatsız ve kaygılıyız. Yıllardır, yapılması gerekenleri söylemekten, Sağlık Bakanlığı’nı ve yetkilileri bu konuda üzerlerine düşeni yapmaya çağırmaktan yorulduk. Sağlık Bakanlığı’nın bu dereceye gelmiş şiddet olayları karşısında neden suskun kaldığını, neden çözüm için adım atmadığını, neden önerilerimize kulak tıkadığını merak ediyoruz.
Görünen o ki, sağlık alanındaki her türlü aksaklığın ve olumsuzluğun sorumluluğunun hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklenmesi Sağlık Bakanlığı’nın işine gelmektedir. Kutuplaştırıcı dil ve söylemler yalnız sağlık alanında değil, toplumda şiddetin körüklenmesine yol açmakta ve gelinen düzey yaşam hakkına saldırı noktasındadır.
Geçtiğimiz ay içerisinde yaptığımız çalıştayda Sağlıkta Performans sisteminin kalkması gerektiği sonucuna vardık, zira performans kaygısı sağlık sistemine, çalışanlara ve hastalara zarar vermekte, hekim mutsuzluğu ve sağlığın ticarileşmesi de hasta şikâyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar da sağlıkta şiddet ortamını doğurmaktadır.
Ülkeyi yönetenleri ve Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyarıyor, sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerçekçi adımlar atmaya çağırıyor ve TTB’nin önerisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması talebimizi tekrarlıyoruz.
Mevcut yasal yaptırımlarla bu sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Sağlıkta şiddeti uygulayanlar, şiddetin derecesine bakılmaksızın tutuklanmalı ve en ağır cezalara çarptırılmalı, şiddetin körüklenmesine neden olan kutuplaştırıcı dil ve söylemlerden uzak durulmalı, tüm sağlık çalışanlarının çalışma şartları insana yaraşır bir hale getirilmeli, performans ve geçim kaygısından uzak bir sağlık ortamı yaratılmalıdır. Biz Mersin Sağlık Hakkı Meclisi olarak şiddete uğrayan arkadaşlarımızın her zaman yanlarında olacağımızı ve özellikle hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve sağlıkta şiddet sona erene dek mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. 30.12.2019
MERSİN SAĞLIK HAKKI MECLİSİ