Mersin Merkez 2 Nolu Sağlık Ocağı 2009 Yılı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Nusret FİŞEK Sağlık Ocağı Hizmet Ödülünü Kazandı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlayan ve 1940’lı yılların sonuna kadar ülkemizin sağlık sektörüne damgasını vuran ulusal sağlık politikalarından sonra sağlık sektörüne yapılan en büyük kapsamlı ve halkçı müdahale 1961 yılında Prof.Dr. Nusret FİŞEK tarafından hazırlanan 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesine Dair Kanundur. Bu kanuna göre kurulan Sağlık Ocakları koruyucu ve birinci basamak iyileştirici hizmetlerin entegre bir biçimde bir arada sunulduğu hizmet birimleridir. Sağlık ocağı, belirli bir nüfusun yaşadığı coğrafi bölgedeki sağlık hizmetlerinin, halk sağlığı bilim ve sanatının ışığı altında yürütüldüğü tıbbi ve sosyal bir kurumdur. Sağlık ocaklarında çok yönlü sağlık hizmeti verilir. Sağlık ocaklarında hizmetin gereği gibi yürütülebilmesi için personelin ekip olarak çalışması şarttır. Sağlık ocağı kavramını tanımlayan asıl kavram, çağdaş sağlık hizmetleri tanımına uygun olarak koruyucu ve iyileştirici hizmetlerin bir arada verildiği tıbbi ve aynı zamanda sosyal bir kurum olmasıdır. Sağlık ocağı, sağlık hizmetine “bütüncül” bakan bir anlayışın hizmet birimi olması açısından önemlidir. Sağlık ocağı tek başına bir muayenehane değildir; yalnızca ayağına kadar gelerek kendisine başvuran kişilere hizmet sunmadan öte, kendisi başvurmasa da kişilerin ayağına kadar hizmeti götürmeyi benimseyen bir sağlık hizmeti sunumu modelinin simge mekanıdır aynı zamanda. Sağlığın ticarileştirilmesine karşı duruşun simgesidir; hizmetin ücretsiz sunulduğu, hasta olmayanlara da bir gün hasta olmasınlar diye hizmetin götürüldüğü; dolayısıyla kar kazanma amacının olanaksızlaştırıldığı bir sistemin mekanıdır aslında sağlık ocakları.
Sağlık ocaklarının çalışma esaslarını belirleyen 224 sayılı yasa daha hazırlıklarının yapıldığı günlerden itibaren çeşitli siyasal engellerle karşılaşmış ve hiç bir zaman tam olarak uygulanmamıştır. Bu süreçteki temel sorumlunun son 48 yıllık dönemin siyasal anlayış ve iktidarlarının olduğunu belirtmek gerekir. Sağlık Bakanlığı Türkiye sağlık sistemini belirleyen yasayı uygulamayan kurumdur. Özellikle 1980 sonrasında benimsenen neoliberal politikalarla birlikte sağlık hizmetleri özelleştirilmeye başlanmıştır. Bugün 2003 yılında başlatılan “Sağlıkta (GERİ) Dönüşüm Programı” ile, sağlık ocakları kapatılarak; yerine aile hekimi muayenehaneleri ve toplum sağlığı merkezleri açılmak istenmektedir. Sağlığın özelleştirilmesini temel alan aile hekimliği modelinde; çağdaş hekimlik anlayışı reddedilmekte, sağlık hizmeti sunumu birinci basamakta tedavi edici hizmete indirgenmekte, koruyucu hizmetler arka plana itilmekte, entegre hizmet sunumu terk edilmekte, dar alanda çok yönlü hizmet yaklaşımı terk edilmekte, hizmetin “ücretsiz” sunulduğu birinci basamak mekanları kapatılmakta; yerine ancak “sigortalı” olarak başvurma hakkına sahip olanların erişebileceği mekanlar getirilmeye çalışılmaktadır.
Ülkemiz için en uygun “temel sağlık hizmeti” sunum yöntemi olan sağlık ocaklarının mimarı Prof.Dr. Nusret FİŞEK anısına TTB her yıl en iyi sağlık ocağı hizmet ödülü vermektedir. Ödülün amacı “Sosyalleştirme Yasası”nın ruhuna uygun bir şekilde ve olanakları ölçüsünde; başarılı bir ekip hizmeti veren, entegre sağlık hizmeti sunan ve bölgesindeki topluma kaynaşmış sağlık ocaklarını kamuoyuna duyurarak, bütün sağlık ocaklarını daha iyi hizmet vermek yönünde özendirmektir. Ülkemiz sağlık sisteminin dış kaynaklı projelere teslim edildiği, halk sağlığının göz ardı edildiği bu ortamda Nusret FİŞEK Sağlık Ocağı Hizmet Ödülüne 2009 yılında ilimizdeki Merkez 2 Nolu Sağlık Ocağı ve personeli layık görülmüştür. Çalışma ortamından özlük haklarına kadar birçok alandaki olumsuzluklara karşın yüreğindeki insan sevgisi ve çalışma azmiyle bu ödülü kazanan bütün sağlık çalışanlarını kutluyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu