Mersin’deki depremzedeler ve yerel halk için kamu kurumları yetersiz kaldı
Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır: 400 binin üzerinde depremzede Mersin’e geldi, o yüzden de mevcut kamu hastaneleri yeterli değil. Acil olarak farklı yerlerde sağlık merkezleri kurulmalıdır
Yaşanan depremin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen afet bölgesinde sorunlar yaşanmaya devam ederken çevre illere giden depremzedeler için sorunlar orada da devam ediyor. Mersin’deki sendika ve meslek odaları depremden sonra gerek kamu hastaneleri gerekse okulların Mersin’ e gelen yaralılar ve göç eden depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti. Mersin’ de yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır, Mersin Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Çelebi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül ve Psikolog Özge Sönmezcan ile konuştuk.
“MERSİN’E 400 BİNİN ÜZERİNDE DEPREMZEDE GELDİ”
Mersin Tabip Odası Başkanı Nasır Nesanır yaşanan depremin ardından afet bölgesinde olan yurttaşların Mersin’de akrabalık ilişkileri fazla olduğu için Mersin’i tercih ettiğini belirterek, “Maraş merkezli depremin ardından ilk etapta 22 bin den fazla yaralı Mersin’e getirildi. Şu an elimizdeki verilere göre 400 binin üzerinde depremzede Mersin’e geldi. Bu sayı artmaya devam ediyor. Yaralı olarak gelen depremzedelerin tedavilerini karşılayabilme için aktif olan kamu hastaneleri Şehir ve Toros Hastaneleri ve Tıp Fakültesiyle birlikte diğer illerdeki hastanelerde depremzedelerin tedavileri için ilk haftalarda poliklinikleri iptal edildi. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM)çalışan sağlık çalışanları ve hekimlerde çocukların aşısı, gebe takibi ve ayakta tedaviler için hizmet verdi. Geçici barınma alanları oluşturulduktan sonra depremzedelerin sayıca fazla olan yerlerde hekimler kalırken sayısı fazla olmayan yerlerde ise mobil sağlık hizmeti ilen hastaların tedavi gerçekleştirilmeye çalışıldı. Depremzedeler için sunmaya çalışan sağlık hizmetlerinden dolayı poliklinikler iptal edildiği için yerel halkta bu durumda sağlık hizmetlerine erişmede sorun yaşadı.” diye konuştu.
“ACİL OLARAK FARKLI YERLERDE SAĞLIK MERKEZLERİ KURULMALIDIR”
Mersin’ e gelen depremzedelerin ortalama bir nüfusa tekabül ettiğini belirten Nesanır, “Pandemiden sonra kamu hastanelerinden yoksul yurttaşlar randevu almada sorun yaşıyordu. Bu süreçte de aynı şeyler yaşandı. O yüzden tıp fakültesinin ve şehir hastanesinin yükünü azaltmak için Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Mahallesinde kamu hastanesi için uygun alan var, orada hastane yapılabilir, hızlıca sahra benzeri hastaneler kurulabilirdi. 400 binin üzerinde gelen nüfustan bahsediyoruz, o yüzden de mevcut kamu hastaneleri yeterli değil. Acil olarak farklı yerlerde sağlık merkezleri kurulmalıdır. Buralarda çocuk aşıları, gebe takibi, ağız ve diş tedavisi ve psikososyal desteklerin sağlanması gerekiyor. Depremden dolayı hasar almadıysa eğer eski devlet hastanesi ve kadın doğum hastanesi palyatif ve rehabilitasyon merkezine dönüştürülmesi gerekiyor. Ayrıca hekim ve sağlık çalışanları takviyesi yapılması gerekiyor” dedi.
“MERSİN ÖZEL İL STATÜSÜNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR”
Mersin Tabip Odası’nın, Mersin Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ile birlikte geçici yerleşim alanlarını incelemeleri için 19 kişilik geçici hekim görevlendirildiğini belirten Nesanır şunları söyledi; “Barınma koşullarının ve halk sağlığına uygun olup olmadığına dair araştırmalar yapıyorlar. Biz bunları yaparken yetkililer de Mersin’i özel statülü bir il haline getirebilirler. Kiralar çok arttı, barınma sorunu yaşanıyor, o yüzden de toplu konutlar yapılabilir. Hem yerel halk hem de depremzedeler ciddi sorunlar yaşıyor. Devlet bu anlamda düzenlemeler yapması gerekiyor” dedi.
“BÜTÜN KAMU KURUMLARI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI BERABER HAREKET ETMELİ”
Çocuklar ve gençlerin büyük bir travma yaşadıklarını, o yüzden de hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Nesanır, “Psikiyatri arkadaşlarımızla beraber geçici barınma alanlarına gittik ve ciddi sorun var. Çocuk ve erişkin psikiyatri arkadaşlarımız depremzedelere yardımcı olmaya çalışıyorlar. Çocuklar ve gençler travma yaşıyor ve bunun farkındayız. Mersin Büyükşehir Belediyesiyle işbirliği yaparak geçici barınma alanlarında psikolog ve psikiyatra eğitimler verildi. Depremzedeler için poliklinik açıldı. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Bütün kamu kurumları, yerel yönetimler, emek ve özgürlük bileşenleri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda hep birlikte çalışması gerekiyor. En iyi çözümün bulunması ve hayata geçirilmesi gerekiyor çünkü depremzedeler için acil ihtiyaç budur.”