Mersin Tabip Odası Ara Genel Kurulu Düzenlendi
Mersin Tabip Odası Ara Genel Kurulu 17 Mayıs 2025 tarihinde Mersin Tabip Odası Toplantı Salonunda düzenlendi.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İzzet Çalış açılış konuşmasını gerçekleştirdikten sonra Ara Genel Kurul (GK) için Divan seçimi yapıldı. Divan’a Dr. Ö. Özkan Özdemir, Dr. Reyhangül Baloğlu ve Dr. Mehtap Pektaş seçildi.
İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Birsel Tutuş 1 Nisan 2024-31 Mart 2025 dönemini kapsayan Oda faaliyetlerinin yer aldığı Ara Genel Kurul Sunumu’nu gerçekleştirdi. Dr. Birsel Tutuş, Mersin Tabip Odası’nın son bir yıllık dönemine ait gündem başlıklarını, ziyaretlerini, basın açıklamalarını, akademik toplantılarını, Komisyon faaliyetlerini, 14 Mart Tıp Haftası etkinliklerini sundu.
Mersin Tabip Odası Denetleme Kurulu adına Dr. Seyfi Arslan Denetim Raporunu paylaştı; Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu (YK) Veznedar Üye Dr. Abbas Koluaçık Mali Raporu ve 2025-2026 yılı tahmini bütçeyi sundu. Her iki raporun sunumundan sonra ayrı ayrı açık oylama yapıldı ve Yönetim Kurulu oy birliği ile aklandı.
Oda faaliyet sunumu ardından Dr. Cemil Galioğlu söz alarak “Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği” iptali için yapılan eylemlere tüm basamaklarda çalışan meslektaşlarımızın katılımının sağlanmasının önemi; “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün” başlıklı çalışmaların arttırılması/yaygınlaştırılması gerekliliğini ifade etti.
GK’da, TTB Kongre Delegesi ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kol Yürütme Üyesi Dr. A. Jini Güneş Keskin ek gündem önerisinde bulundu ve GK’da bu öneri kabul edilerek dilek ve temenniler bölümünde konuşulması kararı alındı. Dr. Keskin “İlan edilen ‘Aile Yılı’nda kadın hekimler ve kadınlar olarak uygulanan politikaların kadının bedeninde kadının söz sahibi olamaması, kadınların araçsallaştırılması, ucuz iş gücü ihtiyacı için doğum oranının arttırılmasının amaçlanması ve bu politikaların uygulanmasının hekimler üzerinden yapıldığı (ASM’lerde üreme sağlığı hizmeti verilmemesi, normal doğum-sezaryen doğum tartışmasının yaratılması ve kürtajın seçenek dışı bırakılması); ayrıca aile tanımı ile ‘ikili cinsiyet’ dışı tüm kimliklerin red edildiği, LGBTi+ yasasıyla gerçekleşecek hak ihlalleri ve bu yasa taslağının kabulü halinde bu bireylere sağlık hizmeti sunanlara 3-7 yıl arası hapis cezasının verilebileceği durumuna karşı tabip odaları ve TTB’nin bir politika geliştirmesi gerekliliği” ifade etti. Bu politikaları geliştirmede Oda’nın etkin olması ve konuları çözümleyen ‘podcast’ hazırlanması önerisinde de bulunuldu. YK üyesi Dr. Ayşe Aydoğdu da söz alarak üreme sağlığı hizmeti verilmemesi, kürtaja izin verilmemesi ve çocuk sayısının arttırılmasına yönelik politikaların çok çocuk/ bakımı yapılamayan çocuk/istenmeyen çocuk sorunlarına yol açıp çocuk esirgeme kurumlarındaki çocuk sayısını da arttırdığı, bu durumun aynı zamanda çocuk hakkı ihlaline de yol açtığını ifade etti.
Bu gündem önerisi ile ilgili söz alan TTB Kongre Delegemiz ve TTB İnsan Hakları Kol Yürütme Üyesi Dr. Mahir Baloğlu, bu politikaların insan hakları ihlali ile sonuçlandığını ve hekimlerin aracı olmak durumunda kaldığını belirtti.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu