Güney İlleri Tabip Odaları (GİTO) Toplantısına Katıldık
31 Mayıs 2025
TTB Merkez Konsey üyeleri Dr. Ayşegül Ateş Tarla ile Dr. Ali Kanatlı ve Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Gaziantep-Kilis Tabip Odaları (TO) Oda Başkanları, yönetimleri, delegeleri ve aktivistlerinin katılımı ile gerçekleştirilen GİTO toplantısına Adana Tabip Odası ev sahipliği yaptı. Mersin TO Yönetim Kurulu (YK) Başkanı Dr. İzzet Çalış, Genel Sekreter Dr. Birsel Tutuş, YK üyeleri Dr. Abbas Koluaçık, Dr. Ali Akpınar, TTB Kongre delegelerimiz Dr. Ayşe Jini Güneş Keskin, Dr. Özlem Şahin, Dr. A. Burhan Söker, Dr. Mahir Baloğlu, Dr. Selçuk Fidan, önceki dönem Oda Başkanı Dr. Mehmet Antmen, önceki dönem TTB Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Ö. Özkan Özdemir, önceki dönem Oda Genel Sekreteri Dr. Reyhangül Baloğlu’nun katıldığı toplantıda Divan Başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Hilal, yardımcılıklarını TTB MYK Üyesi Dr. Ayşegül Ateş Tarla ve Mersin TO’dan Dr. A. Jini Güneş Keskin seçildi.
Toplantı “Adana’nın ithal çöp sorunsalı” başlıklı Dr Selahattin Menteş’in sunumu ile başladı.
Son GİTO toplantısı sonrası odalarımızın faaliyetleri ve deprem bölgelerinde sağlık alanına ait güncel durumlar hakkında Oda’lar söz aldı ve Oda Genel Sekreteri Dr. Birsel Tutuş son altı aylık Oda faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştirdi.
Sonraki gündem maddeleri olan 28 Haziran’da yapılacak TTB Kongresi öncesi karar önerileri, ortak tutum ve hazırlıkları; Anayasa Mahkemesi’nin 6023 Sayılı Kanunun iptal ettiği 39. Maddesi ile ilgili görüşler ve yeni düzenlemede öneriler; ülkemizde yaşanan hak ihlalleri ve demokratikleşme konusunda örgütsel tutumumuz ve sorumluluklarımız hakkında konuşuldu.
Bir sonraki GİTO toplantısının Osmaniye’de yapılması kararlaştırıldı.
Toplantıya katılan tabip odaları aşağıdaki metini ortak olarak basına iletti;
1- Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in ifade özgürlüklerini kullanmaları nedeni ile memuriyetten ihraç edilmelerini kınadığımızı ve meslektaşlarımızın yanlarında olduğumuzu, görevlerine iade edilmeleri gerektiğini, bunun için örgüt olarak daha etkin dayanışma kampanyaları düzenlenmesi ve MK’nın içinde olduğu bir sürecin ivedilikle başlatılması gerektiğini belirtiyoruz.
2- “Aile Yılı” ilanı ile uygulanmak istenen nüfus politikalarının toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, kadınların, çocukların ve LGBTİ+ bireylerin sağlık hakkı ihlaline sebep olacağını, bu mücadelenin sadece kollarla değil, MK’nın daha aktif söz ürettiği, sorunu görünür kıldığı bir tutumla olabileceğini vurguluyoruz.
3- Sağlanmış olan çatışmasızlık ortamının demokrasi ve toplumsal barış ile desteklenmesi gerektiğini, bunun toplumun sağlığını korumanın en temel yapıtaşlarından biri olduğunu, TTB’nin savaş ve barış ortamlarının sağlığın tüm göstergelerine etkisi üzerine deneyim ve verileri toplumla paylaşacak bir çalışma yürütmesi, tutum belirlemesi, bunun için çalışma, planlama yapacak ve takip edecek bir insiyatif oluşturabileceği, sürece izleyerek değil, bizzat öznesi olarak sağlık üzerinden söz kurarak dahil olması önerilerimiz ile, temel hak ve özgürlükler, yaşam hakkı, sağlık hakkı için demokratik kanalların işletilmesinin, barışın savunulmasının ve bunun için TTB’nin temas alanlarını arttırarak, geniş örgütsel ve toplumsal ittifaklar kurarak yol almasının gerekliliğini vurguluyoruz.
4- Demokrasi ve toplumsal barışın gerekliliğini bir kez daha vurgulayarak, bugün yapılan operasyonla seçilmiş beş belediye başkanının antidemokratik olarak gözaltına alınmasını kabul edilemez buluyor, tutuksuz yargılamanın esas olması gerektiğini belirtiyoruz.
5. Anayasa Mahkemesi’nin 6023 sayılı kanunun iptal ettiği 39. maddesi ile ilgili kanun taslağı oluşturulurken tıp etiği ve bu konudaki etik bildirgelerin ön planda tutulması, MK’nın taslağı Parlamento’ya göndermeden önce odalarla paylaşması ve görüş istenmesi, uygulama noktasında odalar arası standardın sağlanmasının önemi, bu yüzden soruşturma ve kovuşturma konusunda odalar arası deneyim paylaşımı toplantıları yapılmasını öneriyoruz.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu