13/11/2017
Güney İlleri Tabip Odaları (GİTO) toplantısı 11 Kasım 2017 tarihinde Gaziantep’te yapıldı. Toplantıya Oda başkanımız Dr. Ful Uğurhan, genel sekreterimiz Uzm. Dr. Ahmet Burhan Söker, TTB Merkez Konseyi delegelerimiz Dr. Mehmet Antmen ve Dr. Ö. Özkan Özdemir katıldılar. Toplantı gündemi ve alınan kararlar aşağıda görülmektedir.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu
Güney İlleri Tabip Odaları Toplantısı
Güney İlleri Tabip Odaları(GİTO)Toplantısı, 11/11/2017 tarihinde Gaziantep’te; Adana, Adıyaman, Gaziantep – Kilis, Mersin ve Hatay tabip odalarının katılımıyla yapıldı.
Toplantı öncesinde TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ile tabip odalarının temsilcilerinden oluşan bir heyet, 29 Ekim 2017 tarihinde intihar eden asistan hekim Dr. Ece Ceyda Güdemek’in Gaziantep’te yaşayan ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye sırasında merhum meslektaşımızın ailesi, sağlık çalışanlarının uzun çalışma saatlerinin yarattığı sorunlara ve sağlık çalışanlarına yapılan baskılara dikkat çekerek bu konuda çözüm bulunması talebini ilettiler.
GİTO toplantısı Gaziantep-Kilis Tabip Odası’nın yeni yerleşkesinde,Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca’nın hoş geldiniz ve açılış konuşmasından sonra başladı.
Divan, Merkez Konsey adına Başkan Prof. Dr. Raşit Tükel, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr.Ful Uğurhan ve Gaziantep Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mehmet Çetin tarafından oluşturuldu.
Ek gündem önerilerinin de alınmasıyla, aşağıdaki 14 maddelik yoğun gündem oluşturuldu.
Gündem;
1-İkinci Basamak bir sağlık kuruluşunda mevcut durum nedir? Sağlık hizmeti ve sağlık yönetimi nasıl olmalıdır?(Mersin)
2-Tabip Odalarının tüzel kişilik olarak bulundukları yerlerde sağlık hizmet planlamalarına katılması konusunun geliştirilmesi ve önce GİTO, oradan da TTB’ye öneri oluşturması (Mersin)
3-Yeni yapılacak ASM’lerin bir standardı olması konusunda önce GİTO oradan da TTB’ye öneri oluşturulması (Mersin)
4-Aile Hekimliğinde defin nöbetlerinin belediyelere devri konusunda halen uygulamayı başarmış olan illerin deneyimlerinin aktarılması(Mersin)
5-Kamudan ihraç edilen hekimlerin durumu(Mersin)
6-Adana İli’ndeki göçmen sağlığı (Suriyeli sığınmacılar)(Adana)
7-Adana Şehir Hastanesi Uygulaması (Adana)
8-Aile Hekimliği Yönetmeliğinde son değişiklikler(Adana)
9-Şehir Hastanelerinin durumu(Gaziantep)
10-İş yeri hekimliğinin durumu(Gaziantep)
11-Özel Hastane hekimlerinin şirket kurması(Gaziantep)
12-Mezuniyet sonrası ilk atama ve TUS sonrası güvenlik soruşturmaları (Hatay)
13-Çalışan ve emekli hekimlerin ücretlerinin durumu(Hatay)
14-Yaşanan hekim intiharlarının araştırılması(Hatay)
İlk sözü Merkez Konsey adına başkan Prof. Dr. Raşit Tükel alarak, Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısındaki yeni değişikliklerden söz etti. Kamu Hastane Birliği’nin kaldırılmasının, Dünya Bankası ve İMF’nin önerileri doğrultusunda sağlığın küçültülmesi için 2004 yılından beri hedeflenen projenin tutmamasına ve sağlık işletmelerinin zarar etmesine bağlı olduğundan bahsetti. Bundan sonraki niyetlerinin sağlık çalışanlarını taşeronlara bağlı olarak çalıştırarak daha çok emek, daha az gelir ve dinlenme olacağını söyledi. Bu durumun ise sağlık çalışanlarına baskı ve şiddet olarak döneceği öngörülerini ifade etti.
Aile hekimlerinin ise sürekli artan rapor istemleri, ceza puan tehditleri, nüfus kayıt usulsüzlükleri çalışma koşullarını zorladığını ifade etti.
KHK ile ihraç edilen hekimlerle ilgili olarak TTB olarak dayanışma içinde olduklarını ayrıca DİSK, KESK ve TMMOB ile bir çalışma içine girme kararı aldıklarını söyledi.
Göçmen sağlığı ile çalıştay yapıldığını sonuçlarının açıklanacağını, Türkiye’de şu an için yaklaşık 3 200 000 göçmen olduğunu ve göçmen nüfusunun sağlık hizmeti alma haklarının entegrasyonunun sağlanması gerektiğini ifade etti.
Alternatif Tıp uygulamaları hakkında ise TTB’nin çalışma grubu oluşturduğunu bilim dışı ve sağlığı tehdit eden uygulamalarla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Mersin Tabip Odası adına Dr.Burhan Söker, ikinci basamak sağlık hizmetlerindeki mevcut yönetim şeması hakkında bilgilendirme yaptı. Sağlık hizmeti verilirken doktor ile birlikte hemşire veya sağlık memuru bulunması gerektiğini söyledi. Hastane çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi örnek olarak ise bazı bölümlerde çalışan (ameliyathane, yoğun bakım vb) bölümlerde çalışanların radyoloji bölümü çalışanları gibi mutlaka zorunlu izin kullanmaları gerektiğini ifade etti.
Bu maddenin konuşulması sırasında “ hasta mahrumiyeti” konusu tartışıldı. Kadın doğum, çocuk gibi bazı özel branşlar haricinde, hekim ile hastanın, bire bir görüşmesinin hasta mahremiyeti açısından önemi vurgulandı. Özellikle son zamanlarda mahkum muayeneleri sırasında yaşanan etik sorunlara dikkat çekildi. Cenevre Bildirgesi’ne atıfta bulunularak “anlattığım şey sadece sizde kalacak”sözünün önemine vurgu yapılarak, hastadan alınan bilginin kimseyle paylaşılmaması gerektiğisöylendi.
Adana Şehir Hastanesi ile ilgili olarak Adana Tabip Odası’ndan Dr.Ali İhsan Ökten bilgilendirme yaptı. Eski hastanedeki malzemelerin kullanılmaması nedeniyle teknoloji çöplüğüne dönmesi, yatak başına düşen kapalı alanların fazlalığı vs gibi durumların yarattığı savurganlığa, servis mesafelerinin uzun olması sonucu başta asistan hekimler olmak üzere, sağlık çalışanlarında oluşan aşırı yorgunluğa, mutsuzluğa huzursuzluğa, bıkkınlığa, ulaşım, otopark sorunlarına ve sağlık çalışanı dışındaki personelin eğitimsizliğine dikkat çekti. Sorunlarını toplantılar yaparak, broşürler dağıtarak ve medya aracılığı ile anlattıklarını söyledi.
Defin nöbetlerinin belediyelere devri konusunu Adana Tabip Odasıve merkez konsey üyesi Dr.Yaşar Ulutaş bilgilendirme yaptı. Belediyelerle yazışmalar sonucunda bazı belediyelerin taşeron şirketler üzerinden hizmet satın alarak, bazılarının da yeterli sayıda hekimleri bulunduğundan görevlendirme yaparak sorunu çözdüklerini söyledi. Yine aile hekimliğinde son yasal düzenlemeler konusunda bilgilendirme yaparak doğum raporları konusuna dikkat edilmesini,16 yaş altı evlilikler ve doğumların savcılıklara bildirilmesi gerektiğini söyledi. 50 çalışandan az olan işe giriş raporları aile hekimlerinin yükünü artıracağı konusu tartışıldı. Adana’da göçmen sağlığı konusu tartışıldı. Yıllar içerisinde nüfus artışının çok hızlı olduğu konusunda grafiklerle gösterildi. Geçici barınma merkezlerinin çok az göçmen barındırdığı bunun yetersiz olduğu konusunda bilgi verdi. Güney illerinde 1.827.000 göçmen olduğu ifade edildi.
Halen Türkiye’de bulunan 2500-3000 civarındaki Suriyeli hekimin denklik ve hekimlik yapması yönündeki engeli bulunmaması koşullarını sağlanması koşuluyla çalışabilmelerinin önemi vurgulandı. Bu koşullara bakılmadan, 1600 Suriyeli hekimin 5 günlük teorik eğitim sonunda göçmen sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin uygun olmadığı söylendi.
Hatay Tabip Odası temsilcileri ilk atama ve mezuniyet ve tus sonrası güvenlik soruşturması nedeniyle göreve başlatılmayan ikibin hekimin yaşadığı mağduriyetinden söz etti. Bu hekimlerin mutlaka idare mahkemesine başvurmaları gerektiği belirtildi.Ayrıca yaşanan hekimintiharlarının araştırılması gerektiğinimağduriyetler oluştuğunu ifade etti.
Mersin Tabip Odası’ndan Dr. Mehmet Antmen,KHK ile ihraç edilen hekimler için de artık bir şeyler yapılması gerektiği, bu hekimlere mutlaka ulaşılması, tüm ihraçların birlikte hareket etmesi gerektiği ve TTB ihraç komisyonunun daha aktif çalışması gerektiği ifade edildi.
-Gaziantep Tabip Odası adına Dr. Mustafa Yıldırım söz alarak özel hastanelerde çalışan hekimlerin şirket kurmaya teşvik edildiği bu durumun ise hekimlerin daha çok çalışmalarına ve devletin vergi kaybına neden olduğu söylendi. Bu durumdan hem devletin hem hekimlerin zarar gördüğü sadece hastane sahiplerinin faydası olduğu keyfi uygulamalara açık olduğunu söyledi.
Ayrıca hekim ücretlerinin düşük gösterilmesinin hekim emeğinin emekliliğine yansımaması durumuna yol açtığı ve hekim ile özel hastaneler arasında yapılacak sözleşmelerde Tabip Odalarının nelere dikkat edilmesi hakkında danışmanlık yapması gerektiği vurgusu yapıldı.
İşyeri hekimliği uygulamalarındaki belirsizlikleri yol açtığı sorunlardan söz edilerek, bölgelerimizde ne kadar işyeri hekimi çalıştığının bilinmediği, konuyla ilgili Çalışma Bakanlığı’na yazılan yazılardan yanıt alınamadığı belirtildi.
Bir sonraki GİTO toplantısının 3 Şubat 2018 tarihinde Mersin’de yapılmasına karar verilerek toplantı sona erdirildi.
Güney İlleri Tabip Odaları (GİTO) Toplantısı Gaziantep’te Yapıldı
Önceki Habr