Diyarbakır Kocaköy’de Kaymakam tarafından şiddete maruz kalan Dr. Bahar Tekin hakkında dava açılmıştır. 25 Ekim’de Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşması yapıldı. Hekime yönelik şiddeti protesto etmek ve Dr. Bahar Tekin’in yanında olduğumuzu belirtmek üzere 25 Ekim 2011 Salı günü saat 12.30’da Mersin Tabip Odası binasında basın açıklaması yapıldı.
25.10.2011
BASIN AÇIKLAMASI
“Hekime Şiddette Yeni Bir Boyut:
Hem Saldırıya Uğruyoruz, Hem de Dava Ediliyoruz”
Değerli Basın Mensupları,
Biz hekimler ve diğer sağlık çalışanları son yıllarda giderek artan bir şekilde şiddete maruz kalıyoruz. Her gün meslektaşlarımız ülkenin değişik yerlerinde darp ediliyor, yaralanıyor, sakat bırakılıyor. 24 Nisan 2011 tarihinde Diyarbakır Kocaköy İlçesi Sağlık Ocağı hekimi Bahar Tekin de görevi başında darp edildi, üstelik darp eden kişi ilçe kaymakamının kendisi. İlçe sınırları içinde en üst düzeyde memurlarının çalışma güvenliğini sağlamakla görevli bir kişinin görevi başındaki bir hekime saldırması ve şiddet uygulaması çok düşündürücüdür. Daha da düşündürücü olanı, olay üzerine İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonucunda, kaymakam hakkında “herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı”na karar verilmiştir. Ancak darp edilen, tekmelenen ve hakarete uğrayan kadın hekim hakkında basit yaralama ve hakaret suçundan dava açılmıştır. Bugün doktor arkadaşımız Bahar Tekin’in Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesinde davası var.
Biz hekimler hem saldırı ve şiddete uğruyoruz, hem de dava ediliyoruz. Bu hekim ve sağlık çalışanlarına uygulanan saldırı ve şiddette yeni bir boyuta geçtiğimizin göstergesidir ve çok üzücüdür. Kendimizi güvende hissetmiyoruz!
Sağlık ortamındaki aksaklıkların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarını işaret eden, yaşanan tüm aksaklıkların sorumluluğunu hekimlere yıkmakta sakınca görmeyen yöneticiler, hekimlere yönelik şiddetin sorumlusu iken bu olayda bizzat uygulayıcısı durumundadır. Yapılan çalışmalar, bir yıl içinde çalıştıkları kurumda şiddete maruz kalan sağlık çalışanı oranının %45 olduğunu göstermektedir. En fazla şiddete uğrayan grup ise bu örnekte de görüldüğü gibi kadın pratisyen hekimlerdir. Şiddetin, %14 oranında sağlık yöneticileri ve idare tarafından uygulandığının saptanması, hekimler üzerindeki idari baskıyı göstermesi açısından önemlidir. Yöneticilerin beyaz gömleğimizin yakasına yapışmaları, uygulanan sağlık politikalarının iflasının da bir göstergesidir.
Biz Türkiye’deki bütün hekimler, bu olayı şiddetle kınıyor; dava süreci boyunca meslektaşımıza desteğimizi esirgemeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Uzm. Dr. Tülay Demir
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu adına
Genel Sekreter