Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri 19 Ocak 2010 Salı sabahı saat 8.45 ten itibaren Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi ve Mersin Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek,iş bırakan meslektaşları ile dayanıştı, acil servis çalışanlarına başarılar diledi. Halkın eyleme desteği çok büyüktü. Acil servisler dahil polikliniklere başvuru çok azdı. Hastane ziyaretlerinden sonra hep birlikte Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geçilerek, saat:11.00 da Hastane Bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Sözde “Tam Gün” Yasa Tasarısı Tüm Sağlık Çalışanlarının İtirazına Rağmen Yasalaşıyor! Yalancının “Ampül”ü Buraya Kadar! “Takke Düştü Kel Göründü”! başlıklı basın açıklamasına Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Dişhekimleri Odası, Mersin Veteriner Hekimler Odası, SES, Dev Sağlık İş Sendikası, Mersin Üniversitesi Öğretim Elemanları Konseyi, Emek ve Demokrasi Platformu ve Halkevleri üyeleri katıldı. Çoğunluğu hekim ve sağlık çalışanı olan 750 kişinin katıldığı coşkulu basın açıklamasına vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi. Ayrıca Mersin Tabip Odası Hekim Meclisi Üyeleri tarafından Erdemli ve Tarsus ilçelerinde de basın açıklaması yapıldı.
19/01/2010
BASIN AÇIKLAMASI
Sözde “Tam Gün” Yasa Tasarısı Tüm Sağlık Çalışanlarının İtirazına Rağmen Yasalaşıyor!
Yalancının “Ampül”ü Buraya Kadar
“Takke Düştü Kel Göründü”
“Üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanmış ve büyük ihtimalle bugün kabul edilecektir.
Yasanın halkımız için tehlikeli yanları büyük bir ustalıkla gizlenerek, çok iyi bir yasaymış gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Hekimlere birden fazla yerde ve uzun süre çalışmaya ihtiyaç duymadan iyi bir ücret verileceği ve halkın sağlığa ulaşımının kolaylaşacağı vaat edilmiştir. Tasarının satır aralarını okuyan ve tehlikenin farkına vararak sesini yükselten hekimler ise bizzat Sağlık Bakanı tarafından “yaygaracı” olarak nitelendirmiştir. Halkın ve hekimlerin gözlerinin içine baka baka yalan söylenmiş ve bu yasanın halkımız ve hekimlerin büyük bir çoğunluğu tarafından memnuniyetle karşılandığı söylenerek kamuoyu ve hekimler yanıltılmıştır.
Kamuoyunu doğru bilgilendirme yükümlülüğü olan tabip odaları bu tasarı ile ilgili eleştirilerini kendi bölgelerinde yapmaktadır. Ayrıca 14 Ekim Çarşamba günü, 75 uzmanlık derneği ve 64 tabip odasının imzasıyla tam gün yasa tasarısının mevcut şekliyle kabul edilemez olduğu tam sayfa gazete ilanları ile kamuoyuna duyurulmuştur
Bu tasarı aslında sağlıkta oynanan ve adına “Sağlıkta Dönüşüm/Yıkım Programı” denen oyunun sadece bir parçasıdır. Programın gereği olarak sağlık özelleştirilecek, hekim ve diğer sağlık çalışanlarının köleleştirilmesi pahasına ulus ötesi emperyalist güçlerin kazanç elde etmesi sağlanacaktır. Aile Hekimliği uygulaması ile başlayan süreci sözde Tam Gün Yasası takip etmiş olup ardından Kamu Hastane Birlikleri yasa tasarısının uygulamaya konması planlanmaktadır. Bu süreçte başta TTB olmak üzere birçok uzmanlık derneği tarafından yapılan uyarılar hiçe sayılmış ve kör bir inatla program uygulanmaya devam edilmiştir.
Bu yasa ile amaçları daha da belirgin hale gelen sağlıkta dönüşüm/yıkım programı HALKIMIZDAN NELER GÖTÜRÜYOR?
- Sağlık sisteminde serbest piyasa ekonomisi uygulandığı için hastalarımız “müşteri” haline getirilmiştir.
- Sağlıkta kâr etme hedeflenmiş ve sağlık alınır satılır bir mal haline getirilmiştir.
- Sağlıkta kâr etmeyi hedefleyenler ellerini her fırsatta halkın cebine sokarak katkı payı adı altında paralar almaktadır. Bu bağlamda sağlık ocaklarında bile hasta (müşteri) başına 2 TL alınmaktadır. Katkı payı devlet/üniversite hastanelerinde 8 TL, özelde ise 15 TL’ye çıkarılmıştır.
- Halkın sağlık hizmetlerine ulaşması giderek daha zor hale getirilmiştir.
- Tıp fakültelerindeki eğitim hizmetleri baltalanarak bundan sonra iyi hekim yetiştirilmesi engellenmiştir. Böylece halka sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi de azaltılmıştır.
- Tıp fakültelerinde ve araştırma hastanelerinde araştırma çalışmaları hiçe sayılarak halkımıza sunulan sağlık hizmetinin iyileştirme çabaları engellenmiştir.
Sağlıkta dönüşüm/yıkım programı HEKİMLERDEN NELER GÖTÜRÜYOR?
Bu tasarı ile çalışanların sağlığı bozulacak, özlük hakları kaybolacak ve verilen hizmetin niteliği azalacaktır.
- Taslak maaş iyileştirmelerini döner sermaye gelirlerine bağlamaktadır, ancak pek çok hastanede döner sermaye gelirlerinde ciddi sorunlar olduğundan pratik olarak hekim maaşlarında hiçbir iyileştirme yapılamayacaktır. Siyasi iktidar tarafından vaat edilen 8-10 bin liraları kazanmak için hekimlerin bir ayda 22 gün, günde 20.5 saat çalışması gerekecektir.
- Döner sermaye geliri olmayan veya kaliteli sağlık hizmeti sunabilme adına zarar etmeyi göze alan kurumlarda çalışan hekimler açlık sınırının altında bir gelirle tek işe mahkûm edilecektir.
- Piyasa koşullarında iyice yıpranmış olan mesleki değerlerimiz, performans ödeme sistemi ile “ne kadar tetkik/ameliyat o kadar kazanç” anlayışıyla iyice tükenecektir.
- İnsanca yaşayacak bir temel ücrete yönelik düzenleme yapmak yerine işletmeye dönüştürülen hastanelerden “performans” adı altında elde edilecek gelire endeksli bir ücret modeli düşünülmüştür. Bununla da yetinmeyip performans ödemeleri emekliliğe gerçek anlamda yansıtılmamaktadır. Emekli maaşındaki düzenleme otuz yıl sonra maaşlara yansıyacak ve sadece aylık 19 – 36 TL olacaktır.
- Tasarı tedavi edici hizmetleri önceleyen bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Hekimlere verilecek döner sermaye payı tedavi edici hizmetlere odaklanmıştır. Koruyucu hekimlik ve halk sağlığı yok sayılmaktadır. Bu durum ülkemize ilaç ve tıbbi malzeme sağlayan çok uluslu tekellerin ekmeğine yağ sürecektir.
- Tıp fakültelerinde de öğretim üyelerinin ücretleri büyük oranda sağlık hizmeti sunumuna bağlanmaktadır. Bu durumda üniversite hastanelerinde eğitim ve bilimsel araştırmalar geri plana düşecek ve telafisi mümkün olmayan zararlar meydana gelecektir. İddia edildiği gibi, bu yasa ile sağlık hizmeti sunumunun iyileşmesi mümkün olmadığı gibi gelecek de tehlikeye atılmaktadır.
- Tasarı bir yandan hekimlerin tek işle meşgul olmasını gerektiğini söylerken diğer yandan kurum hekimlerine “gelirini arttırmak istersen ikinci bir işte çalışabilirsin” diyerek onları mesai dışında işyeri hekimliği yapmaya zorlamakta yani kendi ruhuna aykırı davranmaktadır
Yakın zamanda yaptığımız ve 1556 hekimin katıldığı bir anket çalışmasında hekimlerin SADECE %8.1’inin bu yasayı destekledikleri, %15.9’unun kararsız olduğu ve %76’sının ise DESTEKLEMEDİĞİ bilimsel yöntemlerle gösterilmiştir. Böylece bu yasa tasarısının bir fiyasko olduğu, bu oyuna daha fazla devam edilmemesi gerektiği net olarak ortaya çıkmıştır.
Biz sağlık çalışanları, Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Dişhekimleri Odası, Mersin Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İş Sendikası üyeleri koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen, nitelikli, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hizmeti sağlayan bir sistem içinde; hekimlere emeklerinin karşılığı olan ve emekliliğe yansıyan bir gelir sağlanması koşulu ile “tam süre çalışma”yı öteden beri desteklemekteyiz. Ancak adına sözde “Tam Gün Çalışma Yasası” denilen fakat halkımızın ve hekimlerin yararına olmayan bu tasarıyı KESİN OLARAK REDDEDİYORUZ. Halkımızın sağlığına zararlı olacak bu yasa tasarısının geri çekilmesini; hekimlerden taşeron işçilere, kamu-özel ayrımı olmaksızın bütün sağlık çalışanlarının, iş güvencesi başta olmak üzere, özlük haklarının kalıcı bir şekilde düzeltilmesini; hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarının, iyi ve nitelikli hizmet üretecekleri, işsizlik kaygısı duymayacakları ve emekliliklerinde geçinebilecekleri düzenlemelerin acilen yapılmasını talep ediyoruz.
Sağlıkta Dönüşüm/Yıkım Programı durduruluncaya kadar tüm sağlık çalışanları halkımızla birlikte bu onurlu mücadeleye devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz
Prof.Dr.Aytuğ Atıcı
Mersin Tabip Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
(Katılım ve katkılarından dolayı Mersin Dişhekimleri Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin Veteriner Hekimler Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Devrimci Sağlık iş teşekkür ederiz.)
Fotoğraflar :