TTB’nin 19 Şubat tarihli 13. Deprem Bülteni basın açıklamasına katılan Mersin Tabip Odası Başkanı ve geçmiş dönem TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı olan Uz. Dr. Nasır Nesanır deprem nedenli göç dalgasının Mersin özelinde çevre illere etkisi konusunda değerlendirmelerde bulundu:
6 Şubat Kahramanmaraş/Pazarcık depremi sonrasında Mersin Tabip Odasında 5 kişilik Deprem Koordinasyon Grubu kuruldu.
Deprem sonrası çevre illere hasta sevk hareketi ve göç dalgası oldu. Büyük Şehir Belediyesi haftalık su tüketiminde %15 oranında artış ile yaklaşık 330 bin kişi gelmiştir. Sağlık Müdürlüğü verilerine göre 157 geçici barınma alanı faaliyete girmiştir. Sağlık Müdürlüğü ve belediyelerin sabit ve mobil sağlık ekipleri ile bu geçici barınma alanlarına sağlık hizmetleri verilmektedir.
Depremde tüm yurttaşlarımız etkilense de geçici barınma alanlarını ziyaretlerimizde sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı grupların yoğun olduğu ve sınıfsal yapı gözlenmiştir.
Mersinliler ve deprem bölgesi arası akrabalık ilişkileri nedenli sahil ilçelerimizde yazlıkların kullanıma açılması; merkezde ve ilçelerde evlerde depremzedelerin misafir edilmesi; depremzede ailelerin Mersin Üniversitesinde okuyan çocuklarının yanına (öğrenci evlerine) yerleşmesi başlıca gözlemlerimizdir. Deprem Koordinasyon Grubumuzun depremden etkilenen meslektaşlarımızın Mersin’de geçici veya kalıcı konut ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi açısından çalışmaları devam etmektedir.
Şunu da belirtmek gerekir ki Suriye savaşı ile resmi verilere göre 238 bin göçmen geldi ve ayrıca merkez, Tece ve Silifke’ye kadar sahil kentlerimize önceki süreçte yoğun Rus ve Ukraynalı yerleşmesi de yaşanmıştır.
Bu yoğun nüfus hareketi nedeniyle Mersin’de sağlık, barınma ve ulaşım gibi birçok açıdan bir tıkanma meydana gelmiştir.
18 Şubat tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantıda
Mersin’in depremden zarar gören 12. il olarak afet bölgesi ilan edilmesi ya da Mersin’e özel bir statü tanınmasına yönelik ortak bir bildiri oluşturulup kamuoyuna sunulmasına ve karar verildi.
Mersin halkının ve depremzedelerin koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetine erişiminde; eski devlet hastanesinin rehabilitasyon merkezi olmasına, eski Toroslar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin palyatif merkezine dönüştürülmesine, birinci basamak sağlık merkezlerinin açılmasına, psikososyal destek merkezlerinin açılmasına, bir ya da iki tane en az bir yıl hizmet verecek şekilde sahra hastanesi tarzı hastane açılmasına ve bir adet ağız ve diş sağlığı merkezinin açılmasına ivedilikle gerek vardır.
Ayrıca Mersin’de yazın su sıkıntısı ve su sıkıntısına bağlı olarak bulaşıcı hastalıklar görülmemesi için Pamukluk Barajının irsaliye hattının merkezi yönetim tarafından zaman kaybetmeden tamamlanması gerekmektedir.
Pandemi sürecinde aksayan sağlık hizmetleri ve randevu almakla ilgili yaşanan sıkıntılar da göz önüne alındığında Mezitli İlçesi/yazlıklara yakın bölgelerde tüm yurttaşların kullanımı için bir veya iki sahra hastanesi açılması da önerilerimiz arasındadır.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU