19.10.2023
TTB Merkez Konseyi “Emek Bizim Söz Bizim” eylem süreci kapsamında 19 Ekim Perşembe günü Mersin’de ziyaret ve incelemelerde bulundu
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Emek Bizim Söz Bizim eylem süreci kapsamında il gezilerine başladı. Gezi programının bu durağında TTB Merkez Konseyi (MK) İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ve TTB MK üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları Toros Devlet Hastanesi hekimleri ile toplantı, Mersin Şehir Hastanesi (dahiliye, göğüs hastalıkları poliklinikleri, yoğun bakımlar, yetişkin acil yeşil-sarı-kırmızı alan, çocuk acil) ziyaretleri, aile sağlığı merkezlerinde (Hüseyin Okan Merzeci ASM, Turgut Türkalp 700. Yıl ASM, Osmaniye ASM, Kuvay-i Milliye ASM, Mimar Sinan ASM) ziyaret ve incelemelerde bulundu. Hekimler ve sağlık emekçilerinin görüş ve önerilerini dinledi.
Görüşmelerde kendilerine Mersin Tabip Odası (MTO) Başkanı Dr. Nasır Nesanır, MTO Yönetim Kurulu (YK) üyeleri Dr. Birsel Tutuş, Dr. Selçuk Fidan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şube Başkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, Genel Sağlık İş Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen ve geçmiş dönem MTO YK üyesi Dr. A. Burhan Söker, geçmiş dönem TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. İbrahim Tufan Ünal eşlik etti.
Gün sonunda Mersin Tabip Odası’nda “Sağlıkta Şiddet ve Sorunlarımız” konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Oda Başkanımız Dr. Nasır Nesanır, YK üyelerimiz Dr. Birsel Tutuş, Dr. Selçuk Fidan, Dr. Özlem Karaaslan Cengiz, Dr. Pervin Çeliker, geçmiş dönem MTO başkanları Dr. Enver Şahin, Dr. Galip Kırıcı, Dr. Mehmet Antmen, Onur Kurulu üyelerimiz Dr. İzzet Çalış, Dr. Necip Yüceer ve oda üyelerimiz katılım gösterdi.
Toplantıda sağlıkta şiddetin “sağlıkta dönüşüm programları” ve “toplumsal şiddet” olgusundan bağımsız değerlendirilemeyeceğinin üzerinde duruldu.
Sağlıkta dönüşüm programlarının başarılı olabilmesi için sağlıkta şiddetin kışkırtılmasının gerekli olduğunun farkına varılması ve bu sürecin tersine dönebilmesinde kamusal desteği arkamıza alabilmek açısından halkın farkındalığını arttırıcı dil kullanımı, sağlık okur-yazarlığının arttırılmasının önemi işaret edildi.
“Topyekun mücadele” kavramının bileşenleri olan sağlık emek, meslek örgütlerinin ortak örgütlü hareketi ve kamusal destek ile sağlıkta şiddetin ortadan kaldırılabileceği konuşuldu.
TTB’de 2 Aralık 2023 tarihinde yapılacak “Şiddete Karşı Eğitici Eğitim Toplantısı” ve “TTB Yanımda” telefon uygulaması duyurusu yapıldı.
Sağlıkta şiddetin politik bir tercih olduğu, sağlıkta dönüşüm programının yol açtığı şiddet sarmalı, iş güvencesizliği, emek sömürüsü ve meslektaşlarımızın çalışma alanlarında yalnızlaştırılması gerçeğinin üzerinde duruldu.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu