BASINA VE KAMUOYUNA
Hastalarımızın Kişisel Bilgilerini İstemek Hekimleri Suça Teşvik Etmektir
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Sağlık Net 2 sistemine veri gönderilmesinin zorunlu olacağı, verileri sisteme göndermek için entegre yazılımın hekimler tarafından temin edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
Tarafımızdan, istenen hasta bilgilerinin özel hayatın gizliliği kapsamında olduğu, hekimlerin hukuka aykırı bir davranışa sürüklenmemesi gerektiği, bilgilerin aktarımın için gerekli programın edinilmesini hekimlere yüklemenin Anayasanın 73. Maddesine aykırı olduğu Sağlık Bakanlığına iletilmesine ve hukuka uygun bir sürecin yürütülmesi amacıyla, gerekli bilgilendirmenin yapılması istenmesine karşın bugüne dek Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği bizlerden sır saklama yükümlülüğüne uyma, hastaların mahremiyet hakkının ihlal etmeme özeninin devam ettirmemizi, kanunda açıkça belirtilen haller ve hastaların yazılı onayı dışında hastaların kişisel sağlık bilgilerini 3. kişi ve kuruluşlarla paylaşmamamızı önermektedir.
Olası hukuki sorunlardan kaçınılabilmesi için hukuka uygunluk nedeni içermeyen hallerde, kişisel sağlık bilgilerini 3. kişi ve kurumlara aktarmanın Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlendiği, konusu suç oluşturan bir emrin verilemeyeceği, verilse bile yerine getirilemeyeceği bilgisinin anımsatılmasında yarar görüyoruz.
TTB, Sağlık Bakanlığı’nın başvurulara resmi bir yanıt vermesi halinde her türlü hukuki süreci başlatma kararı almıştır.
Muayenehanesi olan hekimler ve sağlık kuruluşları tarafından; hastaların aydınlatılması sonrasında onay verdikleri takdirde sağlık verilerinin Sağlık Bakanlığı’na iletilebilir.
Aydınlatma sonrası bilgilerinin paylaşılmasına onay vermeyen hastaların bilgilerinin paylaşılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi madde 8, Anayasa madde 20, BİYOTIP Sözleşmesi Madde 10, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü madde 4 uyarınca hukuka aykırı olacaktır. Hekimler hasta-hekim arasındaki güven ilişkisini bozucu ve hukuka aykırı davranışa zorlanmamalıdırlar.
Bu konuda ulusal ve uluslar arası hukuktan doğan bütün haklarımızı kullanacağımızı ;
Hukuk ve etik dışı uygulamaları kabullenmemizin aslında suç olacağını;
Dolayısıyla aslında bütün yurttaşlarımızın haklarını savunduğumuzu;
Yurttaşlarımızın da bu konuda duyarlılıklarını ifade etmeleri için her türlü bilgilendirme girişimin de bulunacağımızı belirtmek istiyoruz.
Biz Mersin Tabip Odası, Mersin Diş hekimleri ve Mersin Sağlık Hakkı Derneği olarak Merkezlerimizin bu görüş ve önerileri doğrultusunda hukuka tamamen aykırı bu duruma karşı Mersin’deki hekimlerle birlikte mücadele etme kararı alınmıştır.
Bu kararlar doğrultusunda; 24 Aralık Pazartesi günü Sağlık Bakanlığı’na iletilmek üzere Sağlık Müdürlüğü’ne dilekçe verilecektir. TTB tarafından hazırlanmış Onam formu, hastalarımıza okutularak kişisel bilgilerinin 3. kişi ve kurumlara verilmesi konusunda onayları sorulacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın dilekçelerimize vereceği yanıt doğrultusunda mücadelemiz aynı kararlılıkla sürdürülecektir.
Bizler, gerek hastanelerimizde ve gerekse muayenehanelerimizde hastalarımızla başbaşa kalmak, onların bizlere verdiği kişisel bilgileri hiç kimse ve kurum ile paylaşmamak, hastalarımızın hem hekimi hem de sırdaşı olmak istiyoruz.
Bizler, mesleğimizi, 6 yıl boyunca bize okutulan Deontoloji tüzüğüne ve mezuniyet sonrası bize okutulan Hipokrat yeminine bağlı olarak yapmak istiyoruz.
Mesleğimizin gereklerini yerine getirirken Sağlık Bakanlığı’nın bizlere engel olmasını ya da suça teşvik etmesini değil sadece ve sadece destek olmasını istiyoruz.
Biz hekimler, iyi hekimlik ortamı için bugüne dek tüm gücümüzle mücadele ettik, bundan sonra da mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğiz. 22.12.2012
Mersin Tabip Odası
Mersin Diş hekimleri Odası
Mersin Sağlık Hakkı ve Hasta ve Hasta Yakınları Yardımlaşma Derneği