“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMLARI İLE ŞİDDETSİZ BİR TOPLUMSAL YAŞAM İSTİYORUZ” Konulu Basın Açıklamasını SES Mersin Şubesi İle Birlikte Tarsus Devlet Hastanesi’nde Gerçekleştirdik
05.04.2024
Açıklamaya Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyemiz, Tarsus Devlet Hastanesi Patoloji Uzman Doktoru Birsel TUTUŞ katıldı.
Basın açıklamasını SES Mersin Şubesi Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mürsel ŞEKER okudu.
Basın açıklaması metninde;
“Tarsus Devlet Hastanesi’nde, refakatçisi olan oğlu tarafından hasta annesinin vahşice katledilmesi bizlere, kamu otoritelerine ve topluma bir kaç başlıkta yeniden düşünmeyi dayatıyor.
1- Sağlık emekçileri için sağlık kurumlarının güvenlikli ve sağlıklı olmadığı yüzlerce kez ispatlanmıştır.
2- Sağlık kurumları Cenevre sözleşmesine göre savaşta bile dokunulmayacak alanlardır. Fakat geldiğimiz aşamada bu olayda ve daha önce Şenyaşar ailesi katliamında olduğu gibi bir çok olay ile toplum açısından da güvenli olmadığı kanıtlanmıştır.
3- Siyasal alanda yaşanan kutuplaştırıcı siyaset toplumu da kutuplaştırmakta, uygulanan antidemokratik ve baskıcı uygulamalar karşısında yaşanan cezasızlık politikası gittikçe şiddeti bir toplumsal kültür haline getirmektedir.
4- Şiddet kültürünün yayılmasına paralel bireysel silahlanmanın önü gittikçe açılmaktadır.
Tüm bunlar bir araya geldiğinde şiddet sıradanlaşmakta böylesine vahşi katliamlar bile cılız tepkilerle geçiştirilmektedir. Şiddetin bu kadar kültür haline gelmesi yeni bir halk sağlığı sorununa dönüşmektedir.
Bu katliamı bir daha lanetlerken bazı çözüm önerileri de sıralamak istiyoruz.
– Sağlık kurumları hizmet veren emekçiler ve hizmet almaya gelen halk açısından güvenlikli ve sağlıklı hale getirilmelidir.
– Bireysel silahlanmanın önüne geçilmelidir.
– Başta siyasi figürler, partiler, hükümet yetkilileri ve tüm kamu otoriteleri emek ve demokrasi güçleri ile birlikte şiddetsiz bir toplum için kampanya başlatmalıdır.
– Eğitim sistemi içinde ilkokuldan başlayarak üniversite bitinceye kadar kesintisiz olarak insan hakları dersleri verilmelidir.
– Şiddetin en büyük mağdurları kadınlardır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, eğitim müfredatının erk/erkeklik yaklaşımından temizlenmesi gerekmektedir.
Burada Sağlık Bakanlığına da büyük görevler düşmektedir. Çünkü şiddet halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Sağlık sorunu haline gelen bu kültürden çıkış için sağlık bakanlığı bütün kamu kurumlarını harekete geçirecek planlamalar yapmalıdır.
En önemlisi de sağlıklı kurumlarını güvenli ve sağlıklı hale getirmelidir.”
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu