22 Mayıs 2024
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)’de
düzenlenen toplantıya Oda Yönetim Kurulu Üyemiz Uzm. Dr. Sibel Ünlü ve Merkez Konsey Delegemiz Uzm. Dr. A. Burhan Söker katıldı.
Mersin Çevre Platformu’nun bileşenleri olan kurumlardan temsilcilerin katıldığı toplantıyı yöneten MERÇED Başkanı Sabahat Aslan; ilimizde çok sayıda çevre sorunu olduğunu, hava ve su kirliliğinin arttığını ve yakın zamanda (3-4 yıla kadar) su kıtlığı yaşayacağımızı belirtti. MERÇED olarak çok kez sorunları gündeme taşıdıklarını ancak yeterince duyulur, görülür olmadıklarını, basın açıklamaları ve düzenledikleri etkinliklerle kent halkında kamuoyu yaratamadıklarını anlatarak konuşmasına devam etti. Yaşadığımız kentin şu an ve gelecekte karşılaşabileceği çevre sorunlarının bilinmesi ve bu bilginin toplumda yaygınlaşması ve çözüm için bir adım ya da adımların atılabileceği ‘Çevre Festivali’nin düzenlenmesinin önemi vurgulandı.
MERÇED olarak 2019 yılından itibaren 21 şirkete ait balık çiftlikleri ile ilgili olarak çalışıldığı, ÇED raporlarının tamamlandığı, ancak Atatürk Parkının liman sahası olarak genişletilmesi amacıyla yok edilmeye çalışılması ve Mersin’de kurulması planlanan taş ocaklarının yaratacağı çevre sorunlarının çok acil gündeme taşınması gerekliliği, öncelikle ve özelikle bu iki konu hakkında istekli platform üyeleri ile komisyon kurularak çalışma yapılması etkili olacaktır diye iletti.
Mersin‘de Atatürk Parkı, taş ocakları, plastik atıkların yakılması, su ve tarım, iklim krizi olarak beş ana başlıkta belirlenen sorunların kent halkına aktarılacağı, farkındalık yaratma ile birlikte eğitici içeriği olan kapsamlı ‘Çevre Festivali’ fikri benimsendi. Ancak sözü edilen beş ana başlık ile ilgili ayrı komisyonların-çalışma gruplarının oluşturulması, festivalin alt yapı çalışmalarının yapılması ve tamamlanması gereklidir. Mersin Tabip Odası plastik atıklar komisyonunda görev almış olup konu ile ilgili olarak rapor oluşturmuştur.
Daha sonra festivalin yerel yönetimlerle ayrı ayrı mı yoksa Dr. Burhan Söker’in önerisi ile merkezde Büyükşehir’in ev sahipliği yaptığı her ilçenin belediye yönetiminin, akademisyenlerin, meslek odalarının katkı sunacağı farklı etkinlik tasarımları (konser, film-belgesel gösterimi, stant kurulumu, çevre sorunlarının yaşandığı yerel ziyaretler, kamp kurulması, Atatürk Parkı’nda nöbet gibi) en az üç gün sürecek geniş katılımlı ve kapsayıcı olarak mı düzenlenmesi konusu tartışıldı.
Katılımcılardan Emek Partisi; belediyelerin yakın zamanda strateji planlarını oluşturacakları toplantılara kurumsal düzeyde katılımın önemli olduğunu belirtti. Planda kabul edilen maddelerin takibinin yapılması, uygulamaya geçirilmemesi halinde kurumların itirazının ancak bu şekilde anlamlı olacağını belirtti.
Atatürk Parkı mücadelesinde çok zayıf kalınması nedeniyle acil olarak oluşturacak olan komisyonun ilk toplantısını en kısa zamanda yapması ve yol haritası oluşturması gereklidir. Atatürk Parkı ile birlikte taş ocakları konuları aynı komisyonda birleştirilmiştir.
Çevre festivalinin mevsim itibarı ile en erken Eylül ayında ve yukarıda bahsedilen Büyükşehir’in ev sahipliği yaptığı, iyi bir hazırlık ile kapsamlı bir organizasyon ile düzenlenmesi kararı kabul gördü.
Ancak Atatürk Parkı ve taş ocakları komisyonunun hem konunun acil olması hem de festivale hazırlık niteliğinde kamuoyu yaratacak etkinlikleri (yine konser, stant kurulumu, el ilanları vb) Haziran ayı içinde düzenlemesi kabul gördü.
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu