04/07/2014
Değerli Meslektaşımız;
Büyükşehir Belediyesinin hazırlamakta olduğu 5 yıllık strateji planı için sağlıkla ilgili olarak Odamız adına bildirdiğimiz görüşler aşağıdadır. Varsa katkılarınızı önümüzdeki günlerde yapılacak son toplantıda dile getirebiliriz. Saygılarımızla
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu
BÖLÜM 5. Güçlü Zayıf Yönler İle Fırsatlar ve Tehditler (GZFT) Analizi
5.1. Mersin Büyükşehir Belediye Hizmetlerini Düşündüğünüzde, Hizmetleri Yürütme Noktasında Kurumun Güçlü ve Zayıf Yönlerini Belirtebilir misiniz?
Sağlık İşleri Hizmetleri
Güçlü Yönler
1- Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine ait bir hastanesinin olmayışı.
( Sağlığa ayrılan kamu kaynakları, son derece pahalı bir hizmet türü olan tedavi hizmetleri yerine koruyucu sağlık hizmetlerine aktarılmış oluyor.)
2- Musluklardan temiz, içilebilir su akması. (Su ile bulaşan hastalıkların önüne geçilmiş oluyor.)
3- Atıkların düzenli toplanıyor olması. (Enfeksiyon hastalıkları önlenmiş oluyor.)
4- Vektör mücadelesinin, doğru zamanda ve uygun şekilde yapılıyor olması. (Başta sivrisinek olmak üzere vektör geçişli hastalıkların görülme sıklığı azalıyor.)
5- Cenaze hizmetlerinin uygun sağlık koşullarında veriliyor olması.(Enfeksiyon hastalıklarının meydana gelmesini önlüyor.)
6- Park ve bahçelerde yürüyüş yollarının olması (Obezite ve diğer kronik hastalıkların önlenmesini sağlıyor.)
7- Yüzme havuzu, basketbol sahası gibi spor tesislerinin olması. (Gençler arasında madde bağımlılığı vs gibi sağlığı tehdit eden durumları önlüyor.)
8- Engelliler için yollarda gerekli düzenlemelerin yapılmış olması.(Engellilerin kaza geçirme riskini azaltıyor.)
9- Sokak hayvanlarının aşılanıyor olması. (Kuduz hastalığı önlenmiş oluyor.)
Zayıf Yönler
1- Hastaların ya da kanser tarama hizmetleri gibi koruyucu hizmetlerden faydalanacak kişilerin ilgili yerlere ulaşımını sağlayacak uygun taşıma sistemi olmayışı.
2- Mücavir alan dışındaki yerlerde musluklardan içilebilir suyun akmaması.
3- Atıkların kaynağında ayrıştırılmadan toplanıyor oluşu.
4- Defin ruhsatlarının belediye doktoru tarafından verilmemesi.
5- Sağlıkla ilgili duyuruların belediyelerin ilan tahtalarında etkin bir biçimde yer almaması.
6- Göçle gelen yoksul nüfusa (başta Suriyeli sığınmacılar olmak üzere) yönelik kapsamlı bir sağlık organizasyonunu olmaması.
7- Sağlıkla ilgili sivil toplum örgütleri ile yeterli iletişim kurulmaması.
8- Sokaklarda ve kaldırımlarda kırık rogar kapağı, yerinden oynamış kaldırım taşı gibi bozulmaların zamanında onarılmaması ve bazı yerlerde gece aydınlatmanın yeterli olmaması gerekçesiyle kazaların meydana gelişi.
9- Sokakta çalışan, dilenen çocuklara yeterli sosyal hizmet götürülmemesi yüzünden çocuk sağlığının olumsuz etkilenmesi.
10- Lokanta vs gibi iş yerlerinde sigara içilmesinin yeteri kadar denetlenmemesi.
11- Bisiklet yollarının düzenlenmemiş olması.
12- Kışın hava kirliliği ile mücadelenin yetersiz yapılması.
13- Kadına yönelik şiddet sonucu hayati tehlike altında olan kişilere yönelik sığınma evinin olmaması.
5.2.Mersin Büyükşehir Belediye Hizmetlerini Düşündüğünüzde, Hizmetlerin Yürütülmesinde Oluşabilecek Fırsat ve Tehditlerini Belirtebilir misiniz?
Fırsatlar
1- 1/ 100 000 ölçekli çevre planının henüz onaylanmamış olması nedeniyle bölgemizde sağlık açısından büyük tehdit oluşturacak çok sayıda termik santral, sanayi tesisi ve nükleer santralın inşaatına başlanamayacak olması. Ek olarak çevreyi tehdit etmeyen yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olması.
2- İklim özelliklerinin uygun olması.
3- Mersin’de yaşayan nüfusun eğitim düzeyinin bölgeler arasında değişkenlik gösterse de yüksek olması.
4- Mersin’de etkin çalışmalar yürüten çok sayıda sivil toplum örgütünün olması.
5- Mersin Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi’nin olması.
Tehditler
1- Bölgemizde nükleer santral, çok sayıda termik santral, hidroelektrik santral, sanayi tesisleri gibi sağlığı tehdit eden tesislerin planlanmış olması.
2- Bölgemizin yoğun göç alıyor olması (Özellikle Suriye’den gelen göçmenlerin sayıları, demografik özellikleri hakkında yeterli veri tabanının oluşturulmasında güçlükler olması, gelen çocukların aşı durumlarının bilinemiyor olması)
3 -Mersin sınırlarının çok geniş bir alana yayılması, uç noktaların birbirine çok uzak olması
5.2. Mersin Büyükşehir Belediye Hizmetlerini Düşündüğünüzde, Kurum Hizmetleri İle İlgili Öneri ve Beklentilerinizi Belirtebilir misiniz?
ÖNERİLER:
1- Sağlıkla ilgili sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ve Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yapmak.
2- Kamusal kaynakları tedavi edici hizmetlere değil, sağlığı korumaya yönelik hizmetlere yönlendirmek, başka değişle “belediye hastaneleri değil, sağlıklı yaşam merkezleri” ni oluşturmak.
3- Nükleer santral, termik santral gibi çevreyi dolayısıyla sağlığı tehdit eden tesislerin kurulmasına karşın daha etkin çalışmalar yapmak.
4- Suriyeli sığınmacılar ile ilgili ivedilikle epidemiyolojik çalışma yapmak,sağlık risklerini belirlemek, önlemler almak.
5- Defin ruhsatlarının Belediye hekimi tarafından verilmesini sağlamak, bu konuda mevcut personelin arttırılması konusunda çalışmalar yapmak.
BEKLENTİLER
1- Önerilerimizin dikkate alınarak, somut çalışmalara ivedilikle başlamak.