Mersin Tabip Odası’nın İl Pandemi Kurulu’nun işleyişine yönelik önerileri ile ilgili basın açıklaması.
BASINA VE KAMUOYUNA
İL PANDEMİ KURULUNA ÖNERİLERİMİZ
Aralık 2019’da Çin’de başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan Coronavirüs/Covit19 salgını ile ilgili bugüne dek yapılanlar ve yapılamayanları, buna paralel olarak da Nisan başında kurulan İl Pandemi Kurullarına yönelik önerilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle, 23 Nisan 2020 tarihinde herkes Çocuk Bayramını kutlarken kaybettiğimiz Dr.Erdinç Şahin nezdinde pandemi mücadelesinde yitirdiğimiz tüm sağlıkçı arkadaşlarımızın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onların ölümlerinin başta Mersin Tabip Odası olmak üzere tüm sağlık camiasına yeni sorumluluklar getirdiğini, bugüne dek yapılan “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek”mücadelemizin ne denli anlamlı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtmek istiyoruz. Bu anlamda Erdinç arkadaşımızın ölümünden sonra gerek bizleri ve gerekse ailesini arayarak bu mücadeleye katkı sunan, yanımızda olan tüm kurum ve kişilere de teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Dr. Erdinç Şahin’in ölümü, pandemi süresince dile getirmeye çalıştığımız eksikliklerin de ne denli anlamlı olduğunun önemli göstergelerinden biridir. Bu eksikliklerin hâlâ sürmekte olduğunu ve pandemi sürecinde en önde savaşan sağlıkçıların yeterince korunmadığını bu vesileyle bir kez daha dile getirmek istiyoruz.
Bu anlamda bundan sonra yapılması gerekenleri özellikle bizim de üyesi olduğumuz İl Pandemi Kurulu’na ileterek toplantıların bu talepler doğrultusunda yapılmasının sağlanmasını istiyoruz.
Öncelikle Pandemi Kurulunun içeriğinde gördüğümüz eksiklik ile başlamak istiyoruz ki, bize göre isteyen tüm sağlık örgütlenmelerinin bu kurul içerisinde yer alması gerekmektedir. Özellikle MAHDER (Aile Hekimleri Derneği) ve SES’in(Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) başvuru yapmaları nedeniyle bu kurul içerisine dahil edilmeleri gerekmektedir.
Pandemi Kurulu’ndan en önemli beklentimiz mümkünse günlük, mümkün değilse de en kısa aralıklarla Mersin’de pandeminin durumu konusunda şeffaf ve ayrıntılı bilgi vermesidir. Vakaların özel bilgileri saklı kalmak koşuluyla, yaş grupları, cinsiyetleri, hangi mahalle, hangi semte ve hangi ilçede ikamet ettikleri, bu bilgilerden yola çıkarak hangi bölgede önlemlerin sıklaştırılması hangi bölgede gevşetilmesi gerektiği konusunda daha bilimsel görüşlerin ortaya konmasıdır.
Önlemlerin gevşetilmesi meselesini dillendirmişken bir aydır hiç dışarı çıkmayan ve kronik hastalıklarının hızla ilerlediğini düşündüğümüz, ruhsal olarak sıkıntılı bir sürece giren 65 yaş üstü vatandaşlarımızın, gerekli önlemler alınmak kaydıyla sokağa çıkma yasağında bir gevşeme kararı alınmasının uygun olacağını düşünüyoruz.
Yine pandemi sürecinde çok çelişkili haberlerin yayıldığı cezaevleri ve Akkuyu Nükleer Santraline yönelik önlemlerin sıkılaştırılması, burada mevcut olan şahısların testlerinin daha sık aralıklarla yapılması, şüpheli vakaların izolasyonuna özel önem gösterilmesi, bugüne dek bu iki kurumdan basına yansıyan vakaların daha ayrıntılı araştırılıp, basınla ve kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyoruz.
Mersin genelindeki tüm sağlık çalışanlarının belirli aralıklarla taranması ve her hafta başında PCR testi yapılması da bu salgının önlenmesi ve sağlık çalışanlarının korunmasıaçısından çok önemli bir adım olacaktır.
Biz, Mersin Tabip Odası olarak, devletin tüm kurumlarının bu süreçte önemli bir görev yaptığını ve bizim gibi Demokratik Kitle ve Meslek örgütlerinin de bu sürece güçleri yettiğince destek olduğunu düşünüyoruz. Yukarıda sıraladığımızı taleplerimiz bu birlikteliğin bundan sonra daha kurumsal bir şekilde sürmesi ve halkın sağlık sorunlarının daha etkin bir şekilde çözülebilmesini amaçlamaktadır. Önerilerimizin biran önce dikkate alınacağına ve bu pandemi sürecinin en az hasarla atlatılması için gereğinin yapılacağına olan inancımızla kamuoyuna sunuyoruz. 27.04.2020
MERSİN TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU