05/11/2018
Hekim Meclisi toplantısı 3 Kasım 2018 Cumartesi günü Odamızda yapıldı. Toplantı tutanağı aşağıda görülmektedir.
MERSİN TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
MERSİN TABİP ODASI
HEKİM MECLİSİ TOPLANTI TUTANAĞI
Katılımcıların önerisi üzerine Dr. Zeki Sinan Doğan yönetiminde ve (Dr. Aydın Yeter ve Dr. Recep Tepe yardımcılığında) yapılmıştır.
1-TBMM gündemindeki torba yasa ile ilgili olarak;
-Dr. Mehmet Antmen: Zor bir süreçten geçiyoruz, yeni torba yasada hekimler lehine yeni bir şey yok. KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturmaları nedeniyle çalışamayan hekimler aleyhine ağır düzenlemeler öngörülmektedir. Bu hekimlerin daha önce yapabildikleri işyeri hekimliğini bile yapamaz duruma getirmektedirler bu düzenleme ile birlikte 4000’inin üzerinde ihraç ve yüzlerce güvenlik soruşturması nedeniyle açıkta olan hekim olduğunu biliyoruz, bu kişiler SGK ile anlaşması olmayan yerlerde çalışabilirse; böyle işyerleri ülkemizde %1 bile yoktur.
Yeni düzenlemeler ile Tabip Odalarının görev ve yetkileri sınırlandırılmakta, birden fazla yerde çalışan hekimler sadece Bakanlığa bilgi verecektir. Oysa oda olarak üyelerimiz ile iletişimin en temel şartı onların nerede çalıştıklarını önce bizim bilmemiz gerekmez mi?
Aile Hekimliğinde getirilmek istenen düzenlemede ise, isteyen kişinin süre sınırı olmadan Aile Hekimini değiştirebileceği öngörülmektedir. Bu ise kişinin Aile Sağlığı Merkezine her geldiğinde Aile hekimini değiştirebilmesine olanak verir, bir karmaşa ve huzursuzluk yaratabilir.
Yasa teklifi Pazartesi günü TBMM gündemine gelecek olup, bu konuda bizim ne gibi tavır ve eylemimiz olmalıdır? TTB’den bize gelen; pazartesi günü öğle arasında tasarının görüşüleceği komisyona ve üyelerine taleplerimizi içeren bir metni faks ile ileterek sesimizi onlara duyurmak şeklindedir. Sizlerin düşünce ve teklifleri nelerdir;
_Sosyal medyada sesimiz duyuralım, kısa videolar çekerek onları yayalım, topluca faks çekilmesi de uygun olur.
_Devlet insanlarını güvenilir olanlar ve olmayanlar olarak ayırıyor, güvenilmeyenleri dışlıyor. Bunun sadece sağlıkçıları kapsayıp kapsamadığı başka bir sorun.
_Güvenlik soruşturmaları ‘diploma iptali’ne gidecek kadar ağır bir duruma yol açabilir gibi. Halen çalışan hekimler ve Tıp Fakültelerinde okuyan öğrenciler bile ağır hak kayıpları ile karşı karşıya kalabilirler.
_2011 kamu personel yasası ile 657 sayılı devlet memurları yasasının sonu getirilmekte olup, profesyonel mesleklerin devlet ile ilişkileri daha da bozulabilir. Şehir hastaneleri ile yapılan düzenlemelerle ile de işletmecilere vergi muafiyetleri sağlanarak kaynak aktarmayı getirmekteler. Yeni dernekler yasası ile de kişisel verilerin tümü gözetim altına alınmaktadır. Karşı durmamız gerekir.
_Geçtiğimiz günlerde yapılan nöbet eylemlerine katılım fazlaca olmadı, nöbet ya da grev eylemleri etkin olmuyor, yeni ve farklı eylemler düşünülmeli, faks önerisi uygundur.
_Üyelerimiz kendilerini hazırlayacağı videoların yanında, hastalarımızın da hazırlayacakları “doktoruma dokunma” şeklinde hazırladıkları videoları da sosyal medyada paylaşabiliriz.
_Bazı internet sitelerinde “doktorlar muayenehane açabilecekler” şeklinde çıkan haberler ile ihraç edilen hekimlerle alay edilmektedir.
_ Tüm bu yapılması düşünülen şeyler örgütlü olmaya yönelik yapılan saldırılardır, daha bu başlangıç bile olabilir.
_Tasarının görülmesine çok az zaman kaldı, komisyondaki milletvekili olanlara ulaşsak daha iyi olmaz mı?
_DİSK, KESK,TMMOB ve Barolar ile birlikte sesimizi yükseltelim, ortak basın açıklaması yapılabilir.
_Meclisteki grup toplantıları Salı günleri yapıldığı için orada gündem oluşturulsun.
_Komisyondaki 26 milletvekiline sms ve e-mail ile ulaşabiliriz. Tepkimizi bu şekilde dillendirebiliriz. Ankara”ya her ilden 1-2 kişi gidebilir.
_Ankara grubu zaten TBMM önüne gidecek ve basın açıklaması yapacaktır.
_Sosyal medyadaki paylaşımlar sadece resim paylaşarak değil; gerekçeli bir yazı ile olsa daha etkin olur.
-Nöbet eylemleri çok değerlidir, az kişi de olsa doğrunun sürekli ifade edilmesi çok saygıdeğerdir.
_Spot cümleler ile ahaliye derdimizi anlatabilmeliyiz;
“”Sevgili Anne ve Babalar!
Çocuklarınız doktor olmasın.
Devlet yöneticilerinin güvenini kazanamazsa veya güvenlik soruşturmasından geçemezse doktorluk yapamayacak.
Hekimlik yaparken de şiddete maruz kalabilir. Onu koruyacak “Sağlıkta Şiddet Yasası” yok
Mersin Tabip Odası “” şeklinde olabilir.
2-Oda inşaatı gündemi;
Dr. İzzet Çalış; MESAP inşaat projesi devam ediyor. Eylül 2018 de bitecekti, maliyet artışları nedeniyle olmadı, fakat 2 ay içinde bitirmeyi hedefliyoruz. 200.000 TL.ye daha ihtiyaç görünmekte. Sosyal tesislerin bitirilmesi için ise 300.000 TL gerekiyor, ancak bu sorun işletmeciye yap-işlet-devret şeklinde belli bir süre işletme karşılığında çözülebilir. 21 Aralık 2018 günü inşaatımızı bitirmeye yönelik üyelerimizinden bağış toplama amaçlı bir kokteyl düzenleyeceğiz.
3-GİTO Toplantısı;
Dr. Cemil Galioğlu; Pratisyen Hekim Kongresi ve GİTO önümüzdeki hafta sonu Antakya’da yapılacaktır. Torba yasa, işyeri hekimliği uygulamalarının iller arası farkları var mı gibi konular var gündemde. Sizlerin iletmemizi istediğiniz konular var mı?
_Tıp Fakültesi ve şehir hastanelerinin işbirlikleri konusunda diğer illerde durum nedir?
_Şarbon konusun gündeme taşıyabilirsiniz. Avrupa”daki şarbon vakalarının %90”ının orjin olarak Türkiye olduğu söyleniyor. Hayvan ithalatından karantinasına kadar birçok sorunumuz var, toplum sağlığımız açısından.
4-Arter Dergisi;
-Dergi çıkaracak kadar yazı toplanamadı,
_Dergi çıkarmak artık çok pahalı hale geldi,
_e-dergi ya da web sayfamızda yazılar yayınlayabiliriz.
5-Önümüzdeki dönem ve gündem ile ilgili olarak;
_Odamızın bilirkişilik eğitimi organize etmesi ve bir ilkyardım eğitim merkezi oluşturması faydalı olabilir şeklinde bir öneri oldu.
_Bir sonraki hekim meclis toplantısının Şubat 2019”da yapılması kararlaştırıldı.
Bu görüşler doğrultusunda Pazartesi günü Torba yasa ile ilgili Faks çekme, tüm milletvekillerine mail gönderme ve sosyal medyayı yaygın kullanma kararları alındı.
Tasarı Meclis Genel Kurulu’na geldiğinde tekrar eylem kararları alınması kaydı ile toplantı sonlandırıldı.