HALK SAĞLIĞI KOMİSYONU TOPLANTI TUTANAĞI
22.10.2024
Oda toplantı salonunda Halk Sağlığı Komisyonu 2 (iki) yıllık çalışma planı gündem maddesini görüşmek üzere biraya geldi. Toplantıya Prof. Dr. C. Tayyar Şaşmaz, Dr. Nasır Nesanır, Dr. Şah İnan Karlı, Dr. Fatma Özdemir, Dr. Sibel Ünlü ve Dr. Burhan Söker katıldı.
Gündem maddesini görüşmeye geçmeden önce medyada ‘yeni doğan çetesi’ adı ile kamuoyuna yansıyan olay hakkında konuşuldu. Dr. Nesanır ‘bebek ölümleri’ ile ilgili meslek örgütü olarak hızlı bir değerlendirme gerektiği ve konu ile ilgili bütüncül bir metin hazırlayıp kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtti.
Dr. Karlı bu olay minvalinde tüm hekimlerin zan altında kalmaması için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Yoğunbakım servislerine yatırılan hastaların normal servise alınan hastalara göre mortalite hızlarının yüksek olduğunun bilinmesine rağmen, ‘yeni doğan çetesi’ adı ile kamuoyuna yansıyan olay ile her ölümün sağlık kuruluşu ya da sağlık çalışanı ile ilişkilendirilebileceği riski nedeniyle, sağlık çalışanlarına güvensizliğin pompalandığı, aşı karşıtlığının ve sağlıkta şiddetin artarak devam ettiği bu ortamda TTB’nin halkı bilgilendirmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca oluşan güvensizlik neticesinde yoğun bakım gerektiren bebek ya da çocukların aileleri tarafından yatış izni verilmemesi riski, ayrıca hasta güvenliğini tehdit ederek bebek ve çocuk ölümlerinin, sakatlıklarının artışına neden olarak bir halk sağlığı sorununa dönüşmesi riskini beraberinde getirebileceği belirtildi.
Bu olay nedeniyle mesleğimizin etik değerleri hatırlatılmalı, savunulmalı, mesleğimiz aleyhine gelişebilecek olumsuz algı önlenmeli ve SAĞLIKTA TİCARETİN neden olacağı sonuçlar kamuoyuna anlatılmalıdır.
Bu olay ile ilgili olarak işi durdurulan hastanelerde sağlık emekçileri hak ve ücret açısından zor durumda kalacaktır. Bu konunun da gündeme getirilmesi önemlidir.
Dr. Söker TTB-EDTTB toplantısında konunun detaylı konuşulduğunu belirterek öne çıkan maddeleri komisyonda okudu. Öne çıkan maddeler arasında ‘bebek ölümleri’ ile ilgili olarak ‘yaşam hakkı ihlali’ tanımlaması ve çerçevesinin belirlenmesi için kapsamlı araştırma yapılması gerektiği düşünüldü.
Meslek örgütümüzün konu ile ilgili yapmayı planladığı açıklamalarda Neonatoloji Uzmanlarının görüşlerine başvurulması da ayrıca önemlidir.
9. ‘Halk sağlığı Komisyonu 2 ( iki ) yıllık çalışma planı’ gündem maddesine geçmeden önce yine Mersin Çevre Platformun girişimi ile 22-24 Kasım 2024 tarihleri arasında planlanan ve revize edilen ‘Çevre/Ekoloji Sempozyum Bilimsel Programı’ komisyona sunuldu. Bilimsel program hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Mersin Çevre Platformu ‘ASBEST’ Çalışma Grubu’nun Mersin Limanı genişletme çalışmaları sırasında deniz dip taramadan çıkarılan asbest ve diğer kimyasal içerikli malzemenin belli bir mesafe uzaklıkta tekrar denize dökülmesine engel olmak, çalışmaları durdurmak amacıyla oluşturacağı etkinlik ve eylem takvimi için sempozyum dahilinde Kongre Merkezinin önünde 23 Kasım 2024 günü saat 12.30-13.30 arasında Mersin Tabip Odası sözcülüğünde basın açıklaması yapılmasının uygun olacağı belirtildi.
Halk Sağlığı Komisyonu 2 (iki) yıllık çalışma planı:
a. Asistan meslek grubunda intiharlar artmaktadır. İlimizde çalışan hekimlerin iş yükü ve iş ortamı ile ilgili nedenlerle, yorgunluk, tükenmişlik ve/veya diğer yönlerden psikolojik durumlarının araştırılması,
b. Hekimlerin içinde bulunduğu psikolojik boyutun periyodik olarak (örneğin 5 yılda bir) değerlendirilmesinin sağlanması amacıyla bu çalışma öncü-başlangıç çalışması olabilir.
c. İlimiz hekimlerinde koroner arter hastalığı, malignite gibi kronik hastalıkların varlığının ve sıklığının araştırılması ve hekimlerde görülen kronik hastalık oranlarının topluma göre karşılaştırılması,
d. Özelikle Covid-19 sonrası toplumda artış gösteren aşı kararsızlığının hekimlerde ve diğer sağlık çalışanlarında düzeyinin belirlenmesi ile ilgili çalışma yapılması, MTO’nun düzenleyeceği aşı kararsızlığı/reddi sempozyumundan sonra, devamında bu çalışmanın yapılabileceği,
e. Göçmen gruplarda doğum kontrolu,
f. Halkın sağlığı ile ilgili konularda bilgi ihtiyaçlarının belirlenmesi için yerel yönetimler ile görüşülmesi, yerel yönetimlerin meclis toplantılarında konuyu gündeme getirerek talep oluşturulması, sağlık konusunda bilgi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kentin farklı yerlerinde ve farklı mekanlarında halk konferanslarının yapılmasının sağlanması,
g. Multivitamin kullanımını konusunda doğru bilgilendirme yapılmasının sağlanmasına yönelik çalışmalar,
h. Mersin İli yıllık sağlık istatistiklerinin İl Sağlık Müdürlüğü (İSM), TÜİK’ten temin edilmesi ile ilgili çalışma yapılması,
ı. Mersin İli özelinde yıllık sağlık istatistikleri hakkında sunum hazırlanması ve toplantılar ile bilgilerin hekimlere, kamuoyuna aktarılması,
i. Periyodik olarak yapılan çalışmaların değerlendirme/karşılaştırma yapılmasına olanak vermesi nedeni il geneli yıllık sağlık istatistikleri ile ile ilgili çalışmaların periyodik olarak yapılmasının gelenek haline getirilmesi,
Komisyonun yukarıda belirtilen çalışma konularının seçimi, hazırlığı ile ilgili olarak 1 (bir) ay sonra günü daha sonra ilan edilmesi kaydıyla başlangıç saati 17.30 da olacak ve YK toplantısı ile örtüşmeyecek bir günde toplanması kararları alındı.
Mersin Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu