6 ŞUBAT 2023
PAZARTESİ
Mersin Tabip Odası’nın deprem bölgesindeki çalışmalarda yer almak isteyen üyelerinin listeleri oluşturuldu. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve TTB’ye günlük olarak iletilmeye başlandı.
Mersin Tabip Odası çalışmalarında yer almak isteyen üyeler ile deprem koordinasyon grubu kuruldu.
Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ile görevlendirme ve iş birliği konularında görüşmeler yapıldı. Gemiler ile depremzede vatandaşlarımızın Mersin’e getirileceği ve ilimizdeki kamu ve özel hastanelerde yoğunluk olacağı bilgisi dahilinde gönüllü meslektaşlarımızın Mersin’de konumlanması planlandı.
7 ŞUBAT SALI
Mersin Tabip Odası olarak birincisi 7 Şubat 16:30 ve ikincisi 13 Şubat 12:00’da yapılan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu (MEDP) toplantılarına katılım gösterdik. MEDP bileşenleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile Mersin Deprem Koordinasyon Kurulunda Oda olarak görev aldık.
MEDP ile koordineli olarak insani yardım ihtiyaç listeleri paylaşılmaya başlandı.
Depremzede meslektaşlarımızın aileleri ile Mersin’e gelmeye başlamaları, geçici konaklama başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarının karşılanması için iletişim grupları oluşturuldu.
8 ŞUBAT ÇARŞAMBA
Saat 10’da ‘depremden dolayı zarar gören vatandaşlarımıza kalacak yer ve ihtiyaçlarının temini’ konulu Mersin Kent Konseyi toplantısına katıldık.
Gönüllü olarak görev alabilme süreci ile ilgili meslektaşlarımıza güncel bilgi paylaşımı yapıldı.
Mersin MMO başkanı ve Mersin Baro başkanı ile toplantı yapıldı. Depremzedelere temel ihtiyaç ve ilaç yardımı ulaştırmak için işbirliği kararı alındı.
Mersin Tabip Odası olarak bu büyük depremin ardından yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi değerlendirmek üzere saat 17.30’da üyelerimizle Mersin Tabip Odası’nda toplantı yaptık.
10 ŞUBAT CUMA
6 Şubat Depremi ile İlintili Olarak Mersin’de Yaşanan Sağlık Sorunları Üzerine Çözüm Önerileri konulu basın açıklamasını yaptık: “Mersin Şehir Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi, Toros Devlet Hastanesi, Tarsus Devlet Hastanesi, Erdemli Devlet Hastanesi ve özel hastanelere yoğun bir hasta akışı olmuştur. Bunun yanı sıra nakledilen veya kendi imkanları ile gelen çok sayıda depremzede vardır; hepsinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu durumun hem depremzedeler hem Mersin için yeni sağlık sorunlarına yol açmaması için belirlediğimiz önlemlerin ivedilikle alınması zorunludur.”
Depremden etkilenen ve yakınlarını kaybeden meslektaşlarımız ve ailelerine taziye ziyaretlerinde bulunuldu.
12 ŞUBAT PAZAR
Kent Konseyi Yürütmesi toplantısında diğer sağlık meslek odaları ile birlikte Valilik Kriz Masası ile koordinasyon sağlanması ve kriz masasında Kent Konseyi’nden temsilen de olsa bir kişinin katılması talebimiz bir daha dile getirildi.
Depremzedelerin geçici konaklaması için hizmet veren, Mersin Belediye’si kontrolündeki CNR, Seyfi Alanya Spor Salonu, Tarsus Gençlik Kampı, MEŞOT, KYK Erkek Yurdu’nda gönüllü meslektaşlarımız günlük kontrol ve icap nöbetleri tutmaktalar. Günlük kontrol ve icap nöbetlerinde sorun tespiti ve çözümleri ile meslektaşlarımız devredeler. Oda olarak geçici barınma alanlarını ziyaretlerde de bulunuldu.
13 ŞUBAT PAZARTESİ
MEDP ikinci toplantısına katılım gösterdik. Platform olarak Çarşamba günü yapılması planlanan basın açıklamasında yer alacak “depremde sağlık sorunları ve çözümleri” konulu maddeler Oda tarafından rapor halinde Platforma sunuldu.
Dr. Ful Uğurhan: 12 Şubat 2023 Pazar günü Mersin Valiliği önünde depremzede belgesi almak üzere bekleyen kişiler uzun bir kuyruk oluşturmuştu. Valiliğin geniş bir bahçesi ve içinde az sayıda da olsa oturum alanı olmasına rağmen, deprem mağdurları, bahçe kapısının dışındaki kaldırımda, saatlerce soğuk havada ayakta beklemek durumundaydı. Aralarında hamile kadınlar, yaşlılar ve küçük çocuklu aileler vardı. Bir ara valiliğin kapısı açıldı ve kaldırımda bekleyen depremzedeler bahçeye alındı. Kapı önünde insanlara su, yiyecek ve çay ikramı yapan Mersinli gönüllülerin çağrısıyla Valilik binasına geldiği söylenen iktidar partisi Mersin il teşkilatı yöneticilerinin duruma müdahale etmesiyle vatandaşlar içeri alınabilmişti. Yol açtığı bu sıkıntılar nedeniyle 14 Şubat 2023 öğlen saatleri itibarıyla depremzedelerin barınma amaçlı Valilikten belge alma zorunluluğu uygulamasına son verildi.
Her yerde olduğu gibi burada da vatandaşların kendi inisiyatifleriyle oluşturdukları dayanışma ağı sayesinde, güç koşullardaki insanlar, hem fiziki hem de duygusal anlamda desteklenmiş, bu durum karamsar bir ortamda olumlu bir hava yaratmıştı.
Dr. Ö. Özkan Özdemir
BARINMA SORUNU GÖZLEMLERİ
Edmund Burke “Kötüler birleşince, iyiler de yardımlaşmalı; yoksa, teker teker düşer giderler…” der.
Mersin depremi en yakın hisseden illerden. Yıkılan bina olmadı. Ama az hasarlı bina mevcut. İnsanlar 2-3 gün evlerine giremedi.
Mersin deprem bölgesinden canını kurtaran insanların ilk ulaşacağı çıkış kapısı ve güvenli buldukları ilk il. Hem kalıcı olarak yerleşmek isteyen hem de başka illere gitmek isteyenlerin ilk konakladığı yer. Özel araçla, trenle, otobüsle gelen insanlar var. Bir an da düzenli/düzensiz göçler başladı. Şu an belediye ve Valiliğin geçici barınma evleri binlerce insanla doldu taştı. Barınma organize değil. Resmi kurumlar sağlık meslek odaları ve sivil toplumla işbirliği içinde süreci yönetmiyor. STÖ girişimlerini görmezden geliyor. Kontrolsüz şekilde ki göçler nedeniyle barınma sorunu çok ciddi boyutlarda. Bu bulaşıcı hastalıklar, travma sonrası psikolojik sorunları beraberinde getirecek.
Deprem öncesi de Suriyeli göçü, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının etkisiyle kentte yaşanan konut sıkıntısına, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan kaçarak gelenler de eklenince kiralar ve konut fiyatları son 2 yılda hızla artmıştı. Büyük bir dayanışma örneği göstererek herkes evini, yazlığını açmasına rağmen, ne yazık ki bu işi fırsata çevirmek isteyenler nedeniyle kiralar ve satılık evler deprem sonrası yine fırladı.
Mersin heterojen bir il ve deprem bölgesinden birçok insanın hemşerisi, hısımlığı ve akrabası üzerinden bağlantısı olan bir il. Birçok aile evlerine misafir aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın MESKİ üzerinden yaptığı bir hesaplama da su kullanımının % 9 arttığını, deprem sonrası en iyimser rakamla 250 bin civarında insanın Mersin’e geldiğini söyledi.
Deprem sonrası Mersin Tabip Odasında yaptığımız toplantıda; Sağlık çalışanlarının barınma ihtiyacını karşılamak üzere Cemil, Ful, Nasır, Galip abi ve benden oluşan bir komisyon oluşturduk. 5 kişilik oluşturduğumuz whatsappp grubunda sosyal medya, oda ve kişisel ilişkilerimiz üzerinden bize yapılan başvurulardan sağlık çalışanlarının barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Eşyalı/ücretsiz veya eşyalı/ücretli alternatifler üzerinden ürettiğimiz evlerin tasnifini yaptık. Mersin’den Anamur’a kadar yazlık sitelere yerleştirildiğimiz depremzede oldu. Birçok hekim arkadaş boş olan eşyalı yazlıkları, yayla evlerini depremzedelere açtılar. Yalnız yaşayan hekim arkadaşlar evlerine misafir aldılar. Ayrıca ilimiz de kamu/özel sosyal tesisler, otelleri de araştırdık. Buralar ile irtibat haline geçtik. Kişisel ilişkiler üzerinden eşyalı/ücretli daha uzun süreli barınma yerlerine de yerleştirdiğimiz depremzede oldu. Emlakçılar Odası ile ev sorunu ve fiyatların artması konusunda odanın uyarılar/önlemler yapması konusu görüşüldü.
Uzm. Dr. Galip Kırıcı: 10.02.2023 tarihinde (Cuma günü), Antakya’lı öğretmen dostumuz Nejat DALOĞLU beye göçük altında kalarak vefat eden Kıymetli annesi ve abisi için taziyeye ve Antakya’dan gelen akrabalarına (6 aile) geçmiş olsuna gittik. Gruplarımız (Grup Zafer, Grup ZKD, Grup Kitap dostu) adına karınca kararınca desteklerimizi sunduk.
Acıdan kıvranan insanların acılarıyla yüzleşemeyip, yaşamlarını idame edecek ihtiyaçlarını karşılamak ve barınak bulabilmek çaresizliklerini gördük.
Uzm. Dr. Oğuzhan Doğan: 09 Şubat 2023 Perşembe günü, öncelikle yurt girişinde çok sayıda polis memuru olduğunu farkettik. Yurda girişler kontrolllü yapılıyordu. Kendimizi tanıtarak yurda girdik nöbetçi doktor arkadaşımızla görüştük. İlaç yardımını yaptık. Bir çok kaynaktan ilaç yardımı olduğunu revirin eczanesinin zengin olduğu söylenebilir. Yurt içindeki yurda giren ve yurttan eşyaları ile çıkan bir çok öğrenci olduğu göze çarpıyordu. Nöbetçi doktorun çalıştığı revire başvuran hastaların Türkçe bilmeyen genç yaş grubunda hastalar olduğu gözlenendi. Benim görüşme yaptığım hastalar geniş aileye (anne çocuklar baba nine ) mensup bireylerdi. Burada yaşanan yada yaşandığı iddia edilen sorunların minor sağlık sorunları genç bir grup depremzede ile daha yurttan ayrılmamış yada eşyalarını almaya gelmiş yurt öğrencilerinin bir arada olmasından kaynaklanmış olabilir. Yaşanıldığı ifade edilen olayların içeriği ile bilgimiz yoktur. Burada yapılan gözlem kısıtlı ve kesitseldir.