16 Ocak 2024
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) tarafından 2017 yılından bu yana yürütülen Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesine yönelik bir çalışma olan Mersin İli dahil 11 ilde uygulanan “Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi” Faz III tanıtım toplantısı 16 Ocak tarihinde MBB Kongre ve Sergi Merkezinde yapıldı. Toplantıya Mersin Tabip Odası ve Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu adına çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Dr. Aybüke Tuğçe Mustan katıldı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi projesine Mersin İli 2020-2023 yılları arasında yürütülen ikinci fazda dahil edilmiş ve hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Mersin Tabip Odası o dönemden bu yana bileşenlerden biridir. Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi” projesi üçüncü fazı 1 Eylül 2023 tarihinde başlamıştır.
Toplantı akış planı:
1- Örgütsel Kapasite Tespit Anketinin Uygulanması
2- Yeni Dönem İl Stratejisinin Oluşturulmasına Yönelik Atölye Çalışması
-Güçlü ve Zayıf Yönlerin Değerlendirilmesi -İl Önceliklerinin Belirlenmesi
-İl Stratejisinin Belirlenmesi
3- Atölye Çalışmasına İlişkin Değerlendirmeler
Toplantıda vurgulanan noktalar:
– Verilerin izlenmesi ve çevrimiçi ve yüz yüze toplantılarda bir araya gelişlerde sürekliliği sağlamak açısından her kuruluştan iki kişinin dönüşümlü katılmasının sağlanması önemli. Yapılan toplantıların kayıt tutulması önerilir. Ancak istenirse CEİD’ten de toplantı tutanakları edinilebilir.
– Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında örgüt içi yapılan etkinlikler hakkında bilgi notları CEİD ile paylaşılabilir. Bu etkinliklere katılımcı olarak CEİD de davet edilebilir. Yazılı evraklar, CEİD ile çevrimiçi olarak da paylaşılabilir.
– Derneğin en önemli amaçlarından biri hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarının toplumsal cinsiyet eşitliğine dair veri izlemesini güçlendirmek.
– Veri üretmek, derlemek üzerine düzenlenen eğitimler çevrimiçi olarak web sitesine yüklenecek, oradan takip edilebilir. (CEİM Kütüphane: https://dspace.ceid.org.tr/xmlui/ )
– Kurumların tuttukları ve paylaştıkları verileri iletilen dosyalara işlemeleri önemli. Her yılınverisinin en geç Nisan ayına kadar girilmiş olmasını istiyoruz.
– İklim krizi ve göç nedeniyle önemli bir il olması açısından Mersin’de çevre örgütlerini bir paydaş olarak dahil edelim mi? Mersin’lilerin ve kadınların, iklim krizi ve yaşanacak göç karşısında uyumlanmasını nasıl sağlayabiliriz?
Bu toplantı sırasında ‘örgütsel kapasite değerlendirme çalışması’ Mersin Tabip Odası adına dolduruldu, ancak eksik bilgileri tamamlamak üzere çevrimiçi form linki Oda yönetimi eşliğinde doldurulacak.
Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağllığı Komisyonu