İŞÇİ SAĞLIĞI HİZMETLERİ TAŞERONLAŞTIRILARAK TEHLİKEYE ATILIYOR!
TUZLA TERSANELERİNDE YAŞANAN FACİALARDAN DERS ALINMADI MI?
İşçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetleri işçilerin çalıştıkları ortamlarda sağlığını korumayı amaçlayan önemli bir sağlık hizmetidir. Bu hizmetler arasında işçilerin işe girişte ve sonrasında düzenli olarak yapılan muayeneleri, koruyucu aşılar yapılması, sağlık eğitimlerinin verilmesi, iş yerinden kaynaklanabilecek risk faktörlerinin belirlenerek çalışma ortamının güvenliğinin sağlanması ve sağlık kayıtlarının tutulması sayılabilir. Bu hizmetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için iş yerlerinde donanımlı sağlık birimlerinin oluşturulması ve bu birimlerde iş sağlığı konusunda yetişmiş sağlık insan gücünün çalıştırılması gerekmektedir.
Bir iş yerinde 50 veya daha fazla sayıda işçi çalışıyorsa o iş yerinde işyeri sağlık biriminin açılması ve işyeri hekimi ile beraber yeter sayıda sağlık personelinin çalıştırılması zorunludur. 50 kişinin altında işçi bulunan yerlerde ise birden çok işyeri için ortak işyeri sağlık birimleri açılarak bu hizmetlerin yürütülmesi gerekmektedir. Ülkemizde işçilerin büyük bir kısmı küçük işletmelerde çalıştığından, ortak işyeri sağlık birimlerinin önemi daha da belirgin hale gelmektedir.
İşyeri hekimliği eğitimleri ülkemizde 1988 yılından beri Türk Tabipleri Birliği tarafından verilmekte ve üniversitelerle işbirliği yapılmaktadır. İşyeri hekimliği eğitimi alan hekimler illerde tabip odaları denetiminde, çalışacakları işyerleriyle sözleşme yaparak çalışmaktadır. Bu nedenle işçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetleri konusunda TTB ve Tabip Odaları engin bir birikime ve deneyime sahip olmuştur.
Sayın Basın Mensupları,
Yakın zamanda çıkarılan bir torba yasa ile işçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetlerinde köklü değişiklikler yapılmış, İŞÇİ SAĞLIĞI HİÇE SAYILARAK bu hizmetler önemli bir RANT KAPISI haline getirilmiştir. Bu yasanın yürürlüğe girmesiyle:
- 30 yıla yakın bir süredir işçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetlerinde deneyim sahibi olan TTB ve Tabip odaları devre dışı bırakılmıştır,
- İşçi sağlığı ve işyeri hekimliği eğitimleri taşeron şirketlere ve dershanelere bırakılmıştır,
- İşyerlerinde bulunan sağlık birimlerinin tasfiye edilerek, işverenin bu hizmetleri dışarıdan taşeron şirketlerden satın almasının önü açılmıştır,
- İşçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetlerinin taşeron şirketler tarafından verilmesiyle bu alanın serbest piyasa koşullarına göre pazarlanması amaçlanmaktadır.
İŞÇİ SAĞLIĞI SATILIK DEĞİLDİR!
SAĞLIK HİZMETLERİ PİYASA KOŞULLARINA GÖRE DÜZENLENEMEZ!
MESLEK HASTALIKLARINDA ARTIŞ VE BUNA BAĞLI ÖLÜMLERİN HESABI SORULSA DA ÖLEN İŞÇİLER GERİ GELMEYECEKTİR!
Bu düzenlemeler ile taşeron şirketler tarafından kurulan ortak sağlık birimlerinde çalışan işyeri hekimleri mesleki bağımsızlığını kaybedecek, taşeron şirkete bağımlı olarak çalışacaktır. Bunun anlamı işçi sağlığının tehlikeye girmesidir. Bunu fark eden TTB, bu Torba Yasa’nın iptal edilmesi ve işçi sağlığının korunması için yoğun bir çalışma başlatmış ve Ana Muhalefet Partisi Torba Yasa’nın iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.
Sonuç olarak,
İşçi sağlığı ve işyeri sağlık hizmetleri alanında yapılan mevzuat değişiklikleri TTB ve Tabip odalarını dışlayarak, bu alanı taşeron şirketlerin insafında serbest piyasaya bırakmaktadır. Uzun yıllardan bu yana alanda faaliyet gösteren kuruluşlardan birisi olan ve yetkinliği bütün taraflarca tartışılmaz biçimde kabul edilen TTB ve Tabip Odaları süreci yakından izlemektedir ve yasal sınırlar içinde gerekli müdahaleleri yapmaya devam edecektir. Bu süreçte Mersin Tabip Odası da konunun takipçisi olacak ve işçi sağlığının tehlikeye atılmasını önlemek için elinden gelen gayreti gösterecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur
Mersin Tabip Odası