Sökümü yapılmak üzere 9 gün önce Fransa’dan yola çıkan, 50 ile 100 ton arasında asbest barındırdığı düşünülen Fransız kablo döşeme gemisi Raymond Croze’nin bugün Aliağa limanında olması bekleniyor. Gemiyi ekolojik felaket olarak tanımlayan uzmanlar Avrupa’daki firmalarının sökmediği gemilerin Aliağa’ya getirilmesinin büyük risk taşıdığına dikkat çekti…
Fransız “Orange” şirketine ait, ömrünü tamamlamış “Raymond Croze” kablo gemisi sökümü yapılmak üzere Aliağa’ya getiriliyor.
İçerisinde barındırdığı tehlikeli atıklarla 18 Aralık’ta Toulon Limanı’ndan ayrılarak yola çıkan, “Sea Vanquish” römorkörünün getirdiği yeni “ölüm gemisi” Raymond Croze’nin bugün Aliağa’daki tesise ulaşacağı belirtiliyor.
Çevreciler ve uzmanlar geminin tehlikeli madde envanter raporunda boya numunesi bulunmadığını ifade ederken, geminin 50-100 ton arasında asbest barındırdığı düşünüldüğüne dikkat çekti.
“EKOLOJİK FELAKETE YOL AÇABİLİR”
Gemide taşınan asbest miktarı ve asbestli boya içeriğinin, başta gemi söküm işçileri olmak üzere bölgede yaşayan insanlar ve çevre için büyük bir risk oluşturacağını söyleyen uzmanlar, “Sadece gemi söküm işçileri için değil, çevrede yaşayan insanlar ve doğa için de büyük bir tehlike oluşturur. Asbest, solunum yoluyla insan sağlığına ciddi zararlar verebilirken, atıkların çevreye sızması da ekolojik bir felakete yol açabilir. Geminin acilen durdurulması ve Aliağa’ya girmesinin engellenmesi gerekir. Geminin envanteri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca tekrar raporlanmalı. Doğru söküm tekniğinin uygulanabilirliği konusunda geminin sökümünü üstlenecek şirketin kapasitesi denetlenmeli” dedi.
“BİR ÇOK TEHLİKELİ MADDE İÇERİYOR”
Gemi sökümünde asbestin tehlikeli atıklardan yalnızsa bir tanesi olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Nasır Nesanır, “ Bu gemiler her türlü tehlikeli atığı taşıyor. Toksik ve kanserojen etkiye sahip polisiklik aromatik hidrokarbonlar, karbon, hidrojen ve klor atomlarından oluşan poliklorlu Bifeniller, furanlar, dioksinler, ağır metaller, ağır yağlar, tribütültinler başta olmak üzere birçok tehlikeli madde içeriyor. Fransız ‘Orange’ adlı şirkete ait, geminin tehlikeli madde envanter raporu (IHM) geminin her yerinde asbest ve tehlikeli atık olduğunu teyit ediyor. Aliağa’da sadece 2020 yılında büyük miktarlarda asbest, kanserojen ve toksik malzeme içeren 118 konteyner gemisi, petrol platformu, askeri gemi, kruvaziyer söküldü” dedi.