6 Şubat 2023 Depremlerinin 2. Yılında Hatay’daydık
6 Şubat 2025
Unutmuyoruz, Affetmiyoruz!
Depremlerde yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızı ve meslektaşlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz.
6 Şubat 2023 depremlerinin ikinci yılında Hatay’daydık.
Oda Genel Sekreteri Dr. Birsel Tutuş, Yönetim Kurulu üyelerimiz Dr. Sibel Ünlü, Dr. Fatma Özdemir ve Dr. Ali Akpınar, Oda Onur Kurulu üyemiz Dr. Tolga Necip Yüceer, TTB Büyük Kongre delegelerimiz Dr. A. Jini Güneş Keskin, Dr. Özlem Şahin ile önceki dönem Oda Başkanlarımız Dr. Galip Kırıcı ve Dr. Mehmet Antmen ile Hatay Köprübaşı’nda saat 04:17’de yapılan anma törenine katıldık.
Deprem anma etkinlikleri sonrasında; iki yıl geçmesine karşın deprem bölgesinde halen milyonlarca insanın sağlık, eğitim, barınma, beslenme gibi en temel haklarından yoksun olduğunu veriler eşliğinde açıklayan saat 11:30’da Hatay KESK binasında gerçekleştirilen
basın açıklamasına ve Hatay Tabip Odası’nda saat 12:30’da düzenlenen basın açıklamalarına katıldık.
Hatay Tabip Odasında gerçekleştirilen TTB-SES Şubat 2023 Depremleri 2. Yıl Raporu sunumunda; barınma hakkını WHO ve BM temel bir insan hakkı olarak tanımlamakta ve deprem illerinde kalıcı konutlar inşaa edilinceye kadar “nitelikli geçici barınma alanlarının” inşaası gereklidir.
Önlenebilir her ölümü “sosyal cinayet” diye tanımlarsak depremden sonra artan iş kazası ölümleri, trafik kazası ölümleri gibi artan okul terkleri de bir sosyal cinayettir. Elektrik kesintilerinin önlenememesi ile aşılar için gereken soğuk zincirin sağlanamaması da sosyal cinayete sebep olmaktadır.
Eczane, diş hekimliği, ASM hizmetlerinin konteynırda verilmesi ile belki yeni bir kavram oluşturulmalıdır: KONTEYNIRA DÖNMÜŞ BİR KAMUSAL HİZMET.
Şiddette ve boşanma oranlarında artışlar olmuş; sağlık ve sosyal hizmetlere erişim çok zorlaşmıştır. Okullarda akademisyen sayısı azalması ise eğitimde sıkıntılara yol açmıştır.
Bölgede sivil toplum kuruluşlarının projelerinin çoğu bitmek üzeredir ve bu kamunun yetersizliklerini daha çok görünür hale getirmektedir.
Raporun çıktıları incelendiğinde üzerimize düşen görevlerin bazıları şunlardır;
1-Pandemide görülen fazla ölümler gibi deprem sonrası fazla ölümleri de irdelemek,
2-TBC verilerine ulaşıp, TBC ilacına erişimi irdelenmek,
3-Toz ile mücadele etmek,
4-Bilgiyi genişletmek için TMMOB, BARO, kamu sendikaları ile çalışılması.
Deprem bölgesinde yaşayanlar açısından bakınca BAŞKA BİR SAĞLIK SİSTEMİ MÜMKÜN diyoruz!
Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu